AcasăȘTIRI EXTERNEMacron acuză SUA că fac profituri uriașe cu gazul vândut în Europa!...

Macron acuză SUA că fac profituri uriașe cu gazul vândut în Europa! „America aplică un dublu standard”

emmanuel macronMacron toarnă gaz pe nemulțumirea populației. Măsură șoc pentru rezerviști: „Vom mări limitele de vârstă”

Washingtonul, spune președintele francez Emmanuel Macron, aplică un dublu standard, profitând de condițiile create de războiul din Ucraina. În urmă cu câteva săptămâni, nemulțumiri similare au fost exprimate de ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat politicile comerciale și energetice ale SUA pentru că au creat un „dublu standard” față de Europa.

Relațiile dintre Paris și Berlin sunt tensionate, summitul dintre Macron și cancelarul Olaf Scholz a eșuat, dar cel puțin în acest punct pare să existe o evaluare comună.

„Dublu standard” aplicat de Washington

Liderii europeni încep să se teamă de consecințele prețurilor ridicate la energie în ceea ce privește nemulțumirea populației și a electoratului, un factor care riscă, de asemenea, să slăbească sprijinul pentru Kiev, informează Il Fatto Quotidiano.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, Macron a subliniat că SUA fac alegeri în favoarea propriei competivități, dar creează un dublu standard, prețuri mai mici pe piața internă și prețuri foarte mari pentru gazul vândut în Europa.

Președintele francez a subliniat că SUA permit ajutoare de stat substanțiale pentru companiile naționale în anumite sectoare, în timp ce în Europa acestea sunt interzise.

UE a criticat recent pachetul american de măsuri privind reducerea inflației, care prevede subvenții pentru mașinile electrice produse în SUA. Prin urmare, atât Germania, cât și Franța îndeamnă la discuții cu Casa Albă pentru a evita un război comercial.

Macron a indicat SUA și Norvegia ca fiind producători de hidrocarburi uenergetice care obțin profituri disproporționate beneficiind de venituri generate de războiul din Ucraina. Exact același lucru a spus și Habeck.

Zilele trecute, ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a criticat SUA pentru că vinde gaz natural lichefiat (GNL) la prețuri „de patru ori mai mari decât cele la care îl vinde pe plan intern”. Problema va fi abordată de ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în cadrul vizitei sale la Washington de vineri.

author avatar
Tudor Borcea