AcasăȘTIRI EXTERNELupte pentru putere.Cine câștigă de pe urma crizei politice din Italia

Lupte pentru putere.Cine câștigă de pe urma crizei politice din Italia

Italia nu este niciodată departe de o criză politică. Dar alegerile stabilite pentru 25 septembrie vor fi excepționale chiar și după standardele italiene, unde 67 de guverne s-au rânduit după al Doilea Război Mondial.

Europenii se confruntă cu o criză energetică și îngrijorarea că ratele mai mari ale dobânzilor ar putea declanșa o panică în legătură cu țările puternic îndatorate, cum ar fi Italia.

Apoi, există probabila ascensiune a partidelor de dreapta anti-imigrație din Italia și ieșirea prim-ministrului Mario Draghi, fostul bancher central care a fost văzut ca o mână sigură, lăsând investitorii îngrijorați de ceea ce urmează.

Draghi a demisionat după ce coaliția largă pe care o conducea de la începutul lui 2021 s-a dizolvat și trei dintre aliații săi cheie și-au retras sprijinul.

Criza a fost declanșată inițial de Mișcarea Cinci Stele, gruparea anti-establishment care a ajuns la putere în 2018 și a criticat sprijinul militar al Romei pentru Ucraina.

S-a transformat într-un set spectaculos de mișcări politice, în timp ce Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi au simțit oportunități politice de la noi alegeri, retrăgându-se din coaliție și ducându-l pe Draghi să demisioneze.

Deși premierul va rămâne în funcție până la preluarea unui nou guvern, puterile sale au fost reduse.

Guvernul său va avea în continuare capacitatea de a implementa reforme esențiale pentru deblocarea a aproximativ 200 de miliarde de euro în ajutor din partea Uniunii Europene.

În următoarele săptămâni, scena politică a Italiei va fi dominată de partide care își vor prezenta campaniile și vor decide cu cine vor face echipă pentru vot.

Partidele de dreapta au cel mai mult de câștigat, și acesta este și motivul pentru care au profitat rapid de criza declanșată de Cinci Stele. Pe baza sondajelor actuale, se așteaptă ca o coaliție de dreapta să câștige cele mai multe locuri, cu condiția ca membrii săi să rămână uniți.

Din această coaliție fac parte Frații Italiei, ai Giorgiei Meloni, precum și Liga și Forza Italia, care până de curând se aflau în guvernul lui Draghi.

Actuala lege electorală din Italia, sau legge Rosato, favorizează partidele care candidează împreună, iar liderii partidelor lucrează la ce alianțe să favorizeze pe baza voturilor încrucișate.

În timp ce coaliția de dreapta este clar definită, modul în care echipele se vor contura în centru, unde s-a format o multitudine de grupuri mici, dar antagoniste, este mai greu de prevăzut, notează AP. Partidul Democrat se opune în prezent unei coaliții cu Cinci Stele, chiar dacă au împărțit un guvern.

Dar slăbiciunea și gradul de îndatorare ale celei de-a treia economii ca mărime din zona euro riscă să devină problema tuturor celorlalți.

Până la începutul lunii iulie, coaliția lui Draghi a reușit un act de echilibru de a menține economia în creștere după pandemie și de a reduce datoria uriașă a Italiei, cea mai mare din zona euro.

Drama Italiei vine în timp ce BCE înăsprește politica monetară și crește ratele dobânzilor, ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la o recesiune în țările care folosesc moneda comună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
323 afisari

3 COMENTARII

  1. Mario Draghi sa se duca învârtindu-se !
    Si sa ajunga în Israel, la fratii lui, si acolo sa ramâna !

  2. Daca este ingrijorata, Italia sa faca cerere de aderare la BRICS. Acolo monedele nu sunt falsificate nu sunt supuse speculatiilor inflationiste ale iudeo-masonilor care au acaparat prin furt toate bancile lumii, pentru ca au acoperire. Pe actualul sistem financiar de hotie jidaneasca poti fi oricat de performant pentru ce oligarhia jidaneasca satanista emite moneda fara acoperire pe care o folosesc doar ei ca sa cumpere fara merit(furt calificat) tot ce exista pe piata, iar restul lumii se confrunta cu o cerere mult mai mare decat oferta, adica inflatie, pentru ca jidanii au cumparat deja cu banii lor falsi tot ce era de valoare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger