AcasăȘTIRI EXTERNELuptă strânsă în Partidul Conservator. Cine sunt cei 8 candidați la șefia...

Luptă strânsă în Partidul Conservator. Cine sunt cei 8 candidați la șefia Guvernului Marii Britanii

guvernLuptă strânsă în Partidul Conservator. Cine sunt cei 8 candidați la șefia Guvernului Marii Britanii

Cursa pentru funcția de șef al Partidului Conservator și pentru cea de prim-ministru al Marii Britanii începe să devină tot mai acerbă, în condițiile în care un număr mare de conservatori, foști membri ai guvernului mulți dintre ei, și-au anunțat candidaturile, după plecarea lui Boris Johnson.

Trei noi candidați de rang înalt au intrat în cursă sâmbătă seara pentru a-i succede lui Boris Johnson în postul de prim-ministrul al Marii Britanii. Astfel că numărul total al celor înscriși pe listă a crescut la opt.

Primul abandon în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, unul dintre candidaţii favoriţi pentru a-i succeda premierului Boris Johnson, a anunţat sâmbătă că a luat decizia de a nu se prezenta în competiţia pentru şefia partidului şi a guvernului, potrivit Reuters şi AFP.

Wallace crescuse în ultimele luni în calitate de cel mai popular membru al guvernului printre membrii Partidului Conservator, depăşind-o pe şefa diplomaţiei Liz Truss, potrivit Conservative Home, datorită modului în care a gestionat criza din Ucraina.

Sâmbătă și-au anunțat intrarea în cursă șefa diplomației de la Londra, Liz Truss, Jeremy Hunt, fost ministru de externe, Nadhim Zahawi de la finanțe și fost ministru al educației, cotați și ei printre favoriți. Fostul ministru al sănătății Sajid Javid se înscrie și el în bătălie.

Și ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat sâmbătă pentru publicaţia Sunday Times că se va înscrie în cursa pentru şefia Partidului Conservator.

Luptă acerbă în cursa pentru șefia conservatorilor

Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe, și secretarul de stat pentru comerţ exterior, Penny Mordaunt, sunt de asemenea concurenţi serioşi.

Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator, potrivit Reuters.

Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier.

author avatar
Andreea Vlad
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger