AcasăȘTIRI EXTERNELupta Kievului, „sursă de inspirație” pentru Taiwan. Scenariul Ucraina se mută lângă...

Lupta Kievului, „sursă de inspirație” pentru Taiwan. Scenariul Ucraina se mută lângă China?

Lupta Kievului, „sursă de inspirație” pentru Taiwan. Scenariul Ucraina se mută lângă China?

Lupta Ucrainei cu armata Rusiei este o sursă de inspirație pentru Taiwan, a spus ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu.

Ucrainenii care luptă împotriva invadatorilor ruși au inspirat oamenii din Taiwan, a declarat luni ministrul de externe al insulei, în timp ce a anunțat un ajutor de 10,6 milioane de dolari pentru refugiații ucraineni.

„Taiwanul este alături de Ucraina”

„În ciuda unor mari adversități, guvernul și poporul Ucrainei au luptat cu un curaj și o determinare extraordinare”, a declarat ministrul Joseph Wu, într-o conferință de presă, scrie Deccan Herald.

„Permiteți-mi să spun asta din adâncul inimii mele: ați fost o inspirație pentru poporul taiwanez în a face față amenințărilor și constrângerii din partea puterii autoritare”.

Taiwanul democratic și autoguvernat este revendicat de China, care a promis că va readuce insula sub controlul său, prin forță, dacă este necesar.

În timp ce unii au făcut paralele între situația dificilă a Ucrainei, încercând să evite invazia trupelor ruse, și Taiwan, care se confruntă cu amenințarea invaziei de către forțele chineze, Beijingul respinge comparația spunând că Taiwan a făcut mereu parte din China continentală.

Taiwan a mai spus că situația insulei este fundamental diferită, invocând bariera naturală a strâmtorii Taiwan – care o separă de China – și rolul cheie al Taiwanului în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori.

Insula și-a ridicat nivelul de alertă de la începutul războiului din Ucraina, dar nu a raportat nicio mișcare militară neobișnuită din partea Chinei.

Wu a spus că mulți oameni din Taiwan simpatizează cu ucrainenii. „Mulți taiwanezi vor spune la fel ca mine acum: sunt ucrainean”, a spus Wu, stând în fața unui mare steag ucrainean etichetat cu mesajul: „Taiwanul este alături de Ucraina”.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger