AcasăȘTIRI EXTERNELupta de stradă în Vinerea Mare / Poliția intervine în Ierusalim, Israel...

Lupta de stradă în Vinerea Mare / Poliția intervine în Ierusalim, Israel în alertă

Lupta de stradă în Vinerea Mare / Poliția intervine în Ierusalim, Israel în alertă

Noi ciocniri între poliția israeliană și demonstranții palestinieni au izbucnit vineri dimineață pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, un loc aflat în centrul tensiunilor care s-au extins în ultimele zile în Fâșia Gaza.

Vineri dimineața devreme, poliția israeliană a intrat pe Esplanadă, al treilea loc sfânt al islamului și locul cel mai sfânt al iudaismului, sub numele de Muntele Templului, iar tineri palestinieni au aruncat cu pietre în direcția lor, a constatat un reporter AFP la fața locului.

Pietre și gloanțe de cauciuc

Potrivit poliției israeliene, în jurul orei 4 dimineața, „protestastari purtând măști și steaguri palestiniene ale Hamas” au aruncat cu pietre spre Zidul Plângerii, situat sub Esplanada Moscheilor din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Semiluna Roșie palestiniană a raportat că cel puțin 27 de persoane au fost rănite, dintre care două grav, într-un bilanț inițial al confruntărilor. Situația a rămas tensionată pe Esplanadă în cea de-a treia vineri din luna sfântă musulmană a Ramadanului – care coincide cu sfârșitul sărbătorilor de Paște – după schimburi cu lovituri de pietre și gloanțe de cauciuc trase.

În ultima săptămână, peste 200 de persoane, majoritatea palestinieni, au fost rănite în confruntările din interiorul și din jurul Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel.

Această nouă escaladare a tensiunilor a dus, de asemenea, la tiruri de rachete ale grupurilor armate palestiniene din Fâșia Gaza către Israel și la lovituri de retorsiune israeliene asupra acestei enclave palestiniene de 2,3 milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană și controlată de gruparea islamistă Hamas.

Prezența la fața locului în timpul Ramadanului a unui număr mare de evrei – cărora li se permite să viziteze situl în anumite condiții și la anumite ore fără să se roage, conform status quo-ului – și desfășurarea forțelor de poliție au fost percepute pe scară largă de palestinieni și de mai multe țări din regiune ca fiind o mișcare „provocatoare”.

Mai mulți miniștri arabi reuniți în capitala iordaniană au condamnat „atacurile israeliene împotriva credincioșilor de la Moscheea Al-Aqsa”, pe Esplanada Moscheilor, un sit administrat de Iordania, dar al cărui acces este controlat de statul evreu.

„Israelul păstrează și va continua să păstreze status quo-ul pe Muntele Templului”, dar „nu vom accepta tiruri de rachete din Fâșia Gaza în nici o circumstanță”, a declarat joi ministrul israelian de externe Yair Lapid.

author avatar
Tudor Borcea
478 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger