AcasăȘTIRI EXTERNELupta contra „rasismului sistemic”. Prestigioasa Universitate Princeton suprimă cursurile de latină și...

Lupta contra „rasismului sistemic”. Prestigioasa Universitate Princeton suprimă cursurile de latină și greacă

Lupta contra „rasismului sistemic”. Prestigioasa Universitate Princeton suprimă cursurile de latină și greacă

Foarte selectiva universitate tocmai a anunțat că își modifică substanțial o parte din programele sale. Obiectivul: lupta împotriva rasismului sistemic care ar fi deosebit de prezent în interiorul zidurilor instituției pe unde, altminteri, a trecut și fosta Primă Doamnă, Michelle Obama.

Modernității  nu-i pasă de excelență. Acest lucru este cu atât mai adevărat în Statele Unite, unde majoritatea marilor universități se confruntă cu presiuni interne semnificative pentru a le face mai „inclusive” pentru ne-albi sau pentru minoritățile LGBT. Astfel, prestigioasa Universitate Princeton – unde au studiat Michelle Obama și Jeff Bezos – a anunțat recent că își modifică o parte din programele sale, relatează site-ul său de foști absolvenți.

Scopul ar fi îndeplinirea voinței de a lupta împotriva „rasismului sistemic” în cadrul instituției, chiar dacă aceasta înseamnă subminarea excelenței învățăturii predate. Astfel, în ceea ce privește studiul literaturii antice sau al studiilor religioase, universitatea a decis să elimine obligația de a urma cursurile de latină și greacă.

„Studii rasiale”

O altă schimbare importantă este că studenții de la științe politice din Princeton vor trebui acum să urmeze un nou curs, numit  „Race and Politics” (rasă și politică). Acest program constă în demonstrarea modului în care „politica rasială stă la baza unei mari părți din istoria politică a Statelor Unite” . Reformele inițiate de Universitatea Princeton urmează unui discurs al actualului președinte al universității, Christopher L. Eisgruber.

Cu câteva luni în urmă, acesta din urmă insistase asupra dorinței sale de a lupta împotriva „rasismului și inegalităților” din cadrul instituției sale. „Credem că a avea perspective noi va îmbunătăți situația de pe teren”, declarase Eisgruber. Fără a explica în continuare modul în care studiul latinei sau greacăi contribuie la existența „rasismului sistemic”.

Antichitatea, câmp de luptă ideologică

Însă, pe fondul corectitudinii politice, în SUA antichitatea a devenit câmp de luptă ideologic și educațional. Încetul cu încetul, predarea istoriei grecești, latine și antice în universitățile americane este, prin urmare, redusă, minimizată și deturnată, în numele unei purități morale fără compromisuri. Primează „inclusivitatea”, „diversitatea”, „decolonizarea”.

Pentru că studiile clasice sunt „prea albe”, evocă „supremația albă” și spală de păcate societatea (evident rea și neinclusivă) antică.

Studiile lumii greco-romane ar fi servit cauze rele, justificând sclavia, colonizarea, rasismul, fascismul, nazismul și „dominația albă” asupra lumii. Plus că romanii și grecii erau „misogini și inegalitari”.

 

author avatar
Tudor Borcea
544 afisari

4 COMENTARII

  1. O sa suprime si studiile privind colonizarea Americii? Un stat care isi ingroapa istoria….Nu asa se combate rasismul.Istoria trebuie studiata tocmai ca sa invete din greseli.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger