AcasăȘTIRI EXTERNELupta climatică în dormitor. Ce înseamnă sexul eco-responsabil

Lupta climatică în dormitor. Ce înseamnă sexul eco-responsabil

Lupta climatică în dormitor. Ce înseamnă sexul eco-responsabil

Produsele durabile, cum ar fi prezervativele „vegane” și contraceptivele fără deșeuri, au fost la mare căutare pe internet.

Poate fi viața sexuală respectuoasă cu mediul? Adenike Akinsemolu, expertă în durabilitatea mediului, explică că pentru unii oameni, „a fi respectuos sexual față de mediul înconjurător înseamnă să aleagă lubrifianți, jucării sexuale, cearșafuri și prezervative care au un impact mai mic asupra planetei” .

Lubrifianți, jucării și sfaturi

Pentru alții, „implică reducerea lucrătorilor și a daunelor asupra mediului cauzate de crearea de pornografie”, relatează BBC.

Fondul Națiunilor Unite pentru populație estimează că aproximativ zece miliarde de prezervative masculine din latex sunt fabricate în fiecare an înainte de a ajunge la gropile de gunoi. Aceste metode de contracepție includ și aditivi și substanțe chimice care fac imposibilă reciclarea. Pentru a contracara această problemă, apar multe alternative.

Prezervativele din piele de miel -folosite încă din epoca romană- și prezervativele „vegane”, fără substanțe de origine animală  (latexul din care sunt făcute prezervativele conține caseină, o proteină din lapte, deci de origine animală), sunt la căutare pentru adepții sexului „eco-responsabil”. Chiar dacă nu e sigur:  cele făcute din intestine de oaie nu previn infecțiile cu transmitere sexuală, iar cele „vegane” se pot rupe.

Reducerea impactului asupra mediului în timpul raporturilor sexuale înseamnă și alegerea lubrifianților care sunt „mai puțin dăunători pentru planetă”. „Lubrifianții pe bază de apă (…) sunt o alegere bună pentru a te distra și a avea o viață sexuală durabilă”, spune Adenike Akinsemolu. „Nu numai că provoacă daune minore mediului, dar oferă utilizatorilor o ocazie să se distreze”.

Fără sex la duș, fără lumini aprinse

Adepții jucăriilor sexuale sunt sfătuiți să aleagă produse alternative din oțel și sticlă. Jucăriile sexuale reîncărcabile reduc deșeurile și unele chiar funcționează cu energie solară, scrie Slate. Alte alegeri, mai puțin evidente, dar la fel de eficiente, pot fi făcute: cumpărarea de lenjerie și haine realizate „etic”, evitarea sexului sub duș sau păstrarea luminilor stinse sunt toate modalități de a-ți reduce amprenta ecologică.

În orice caz, Adenike Akinsemolu pledează pentru „sexul în siguranță”, cu sau fără produse ecologice. Având în vedere bolile cu transmitere sexuală și riscul ca femeile să rămână însărcinate, sexul sigur este cel mai „sustenabil pentru oameni și planetă pe termen lung” .

author avatar
Tudor Borcea