AcasăȘTIRI EXTERNELuptă acerbă la prezidențialele din Brazilia. Ambii candidați poartă vestă antiglonț /...

Luptă acerbă la prezidențialele din Brazilia. Ambii candidați poartă vestă antiglonț / 200 de milioane de oameni, cu sufletul la gură

Luptă acerbă la prezidențialele din Brazilia. Ambii candidați poartă vestă antiglonț / 200 de milioane de oameni, cu sufletul la gură / Foto: printscreen

Cei doi politicieni favoriți la alegerile prezidențiale din Brazilia, Luiz Lula și Jair Bolsonaro, își lansează oficial, marți, campania în locuri care le-au marcat profund carierele politice, cu mai puțin de 50 de zile înainte de un scrutin extrem de polarizat.

Luiz Inacio Lula da Silva (76 de ani), este favorit în sondaje și va vizita după-amiaza o fabrică Volkswagen în fieful său din Sao Bernardo do Campo, în apropiere de Sao Paulo (sud-est), o zonă industrială în care a fost strungar și frezor înainte de a deveni lider sindical.

Președintele Bolsonaro va merge la Juiz de Fora, în Minas Gerais (sud-est), unde era să-și piardă viața într-un atac cu cuțitul, în urmă cu patru ani. Fostul căpitan de armată, în vârstă de 67 de ani, a dorit să împingă simbolistica până în cel mai mic detaliu: își va rosti discursul la prânz pe o platformă amenajată în aceeași intersecție unde a fost înjunghiat de un dezechilibrat pe 6 septembrie 2018.

Ambii călătoresc cu veste antiglonț

Securitatea în jurul principalilor candidați la alegeri, al căror prim tur de scrutin va avea loc pe 2 octombrie, a fost întărită considerabil pentru a evita orice incident. Lula și Bolsonaro nu mai călătoresc fără o vestă antiglonț, iar băile de mulțime sunt strict controlate.

Fostul președinte de stânga urma să își lanseze campania marți dimineață la o altă fabrică din Sao Paulo, dar evenimentul a fost anulat după ce echipa sa de securitate a identificat potențiale riscuri, potrivit presei braziliene, scrie Boursorama.

Vizita la Sao Bernardo do Campo nu este mai puțin emblematică. „Lula a mers întotdeauna acolo în momentele cheie ale carierei sale politice, pentru a-și întări imaginea de reprezentant al muncitorilor”, a declarat Adriano Laureno, analist politic la firma de consultanță Prospectiva. „În ceea ce-l privește pe Bolsonaro, el vrea să se prezinte ca un «ales al lui Dumnezeu» care a supraviețuit atacului” din 2018, continuă acest specialist, pentru care aceste alegeri sunt „cele mai polarizate de la redemocratizarea” de după dictatura militară (1964-1985).

Cei doi favoriți străbat deja țara de câteva săptămâni pentru a intra în contact cu alegătorii, dar campania oficială, cu întâlniri și distribuire de pliante, este autorizată abia de marțea aceasta.

Oana neagră a lui Bolsonaro

Ziua de marți va fi marcată, de asemenea, în prima parte a serii, de învestirea judecătorului Alexandre de Moraes în funcția de președinte al Tribunalului Electoral Superior (TSE). Acest judecător de la Curtea Supremă este oaia neagră a lui Bolsonaro, împotriva căruia a ordonat o anchetă privind difuzarea de informații false despre sistemul electoral.

Șeful statului a pus în mod constant la îndoială fiabilitatea urnelor electronice utilizate în țară din 1996, vorbind de „fraudă”, fără a aduce vreodată dovezi. Aceste atacuri au dus la temeri că nu va recunoaște rezultatele alegerilor dacă va pierde. Lula și Bolsonaro au fost amândoi invitați la inaugurarea judecătorului Moraes și, prin urmare, ar putea încheia împreună această primă zi oficială de campanie la sediul TSE din Brasilia.

Avantaj în sondaje pentru Lula

Luni seară, un sondaj al institutului Ipec îi dădea un avantaj confortabil fostului președinte de stânga, cu 44% din intențiile de vot în primul tur, față de 32% pentru actualul șef al statului.

La sfârșitul lunii iulie, un sondaj de opinie al celuilalt institut de referință, Datafolha, arăta o diferență mai mare: 47% pentru Lula, 29% pentru Bolsonaro. Șeful statului se așteaptă să recupereze datorită ajutoarelor sociale aprobate recent de parlament printr-un controversat amendament constituțional care autorizează în mod excepțional noi cheltuieli în perioada electorală.

El și-a jucat atuul punându-și soția, Michelle Bolsonaro, în lumina reflectoarelor, apelând la electoratul evanghelic cu discursuri înflăcărate, asemănătoare predicatorilor.  De asemenea, președintele a țintit tinerii cu un interviu de cinci ore la un podcast popular, care a fost urmărit de peste o jumătate de milion de persoane.

Lula încearcă, de asemenea, să își întinerisească imaginea pentru a recâștiga teren pe rețelele de socializare, unde se află mult în urma lui Bolsonaro în ceea ce privește numărul de adepți. Susținut de numeroși artiști, precum vedeta pop Anitta, fostul lucrător nu ezită să posteze videoclipuri pline de umor pe Tik Tok, rețeaua care face furori în rândul tinerilor

author avatar
Tudor Borcea
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger