AcasăȘTIRI EXTERNELuminile stinse, cuptoarele închise: Europa se pregătește de iarnă

Luminile stinse, cuptoarele închise: Europa se pregătește de iarnă

În timp ce Europa se îndreaptă spre iarnă în plină criză energetică, birourile și locuințele devin tot mai reci. Statuile și clădirile istorice nu mai sunt luminate. Brutarii care nu-și pot permite să își încălzească cuptoarele vorbesc despre renunțarea la ele, în timp ce cultivatorii de fructe și legume se confruntă cu riscul de a lăsa serele nefolosite.

În Europa de Est, mai săracă, oamenii își fac provizii de lemne de foc, în timp ce în Germania, mai bogată, așteptarea pentru o centrală de apartament care să economisească energie poate dura o jumătate de an. Iar întreprinderile nu știu cât de mult mai pot reduce din cheltuieli.

În Bulgaria, cea mai săracă dintre cele 27 de state membre ale UE, creșterea costurilor energetice obligă familiile să reducă cheltuielile suplimentare înainte de iarnă pentru a se asigura că există suficienți bani pentru a cumpăra alimente și medicamente.

În Ungaria, „Nu putem să stingem luminile și să ne punem clienții să stea în întuneric”, a declarat pentru AP Richard Kovacs, manager de dezvoltare a afacerilor pentru lanțul alimentar Zing Burger.

În Frankfurt, Andreas Schmit, care conduce 25 de brutării Ernst Cafe, restrânge selecția de produse de patiserie și reduce orele de funcționare ale cuptoarelor pentru a economisi 5-10% din factura de energie care va crește de la 300.000 de euro la 1,1 milioane de euro anul viitor.

Dar unele restaurante și magazine de pe tot cuprinsul UE se confruntă deja cu o creștere de 750% a facturilor la electricitate de la începutul anului.

Klara Aurell, proprietara a două restaurante din Praga, stinge luminile “în timpul zilei” și pornește încălzirea doar atunci când este “răcoare cu adevărat”.

În condițiile unor costuri ridicate și a unor rezerve de energie limitate, Europa lansează programe de ajutor și planuri de reorganizare a piețelor de electricitate și de gaze naturale, pregătindu-se pentru creșterea consumului de energie în această iarnă.

Întrebarea este dacă va fi suficient pentru a evita raționalizarea impusă de guverne și întreruperile de curent după ce Rusia a redus gazele naturale necesare pentru încălzirea locuințelor, funcționarea fabricilor și generarea de electricitate la o zecime din ceea ce era înainte de invadarea Ucrainei.

Dependența Europei de energia rusă a transformat războiul într-o criză energetică și economică, cu prețuri care au atins niveluri record în ultimele luni –  și fluctuează în mod nebănuit.

Ca răspuns, guvernele au depus eforturi susținute pentru a găsi noi surse de aprovizionare și pentru a economisi energia, iar instalațiile de depozitare a gazelor naturale sunt acum pline în proporție de 86% înaintea sezonului de încălzire de iarnă – depășind obiectivul de 80% până în noiembrie.Asta înseamnă că magazinele și clădirile vor stinge luminile pe timp de noapte sau vor reduce termostatele.

Capacitatea Europei de a trece peste iarnă ar putea depinde, în cele din urmă, de cât de frig va fi și de o mai puțină concurență pentru aprovizionarea cu energie pe piețele internaționale.

Chiar dacă va exista gaz în această iarnă, prețurile ridicate  determină deja gospodăriile și întreprinderile să consume mai puțin și forțează unele fabrici mari consumatoare de energie să închidă.

Este o decizie cu care se confruntă și cultivatorii de fructe și legume din Olanda, precum Bosch Growers,  care sunt esențiale pentru aprovizionarea Europei cu alimente pe timp de iarnă: să închidă serele sau să înregistreze pierderi după ce costurile pentru încălzirea cu gaz și electricitate au crescut vertiginos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
420 afisari

9 COMENTARII

  1. Ioropeni retardați. De la un trai mult prea bun, nemeritat totuși, acum primesc ceea ce au semănat.
    Ce credeau ei, că ține la nesfârșit huzurul? Muncă nu, doar bani din jaf și tunuri? NO, GATA CU POMANA!

  2. Era o știre prin 2020 cu un băiat de 14 ani , din India , care a prezis pandemia iar apoi prezicea foametea…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger