AcasăȘTIRI EXTERNE„Lumea se destramă”. Aproape 60 de milioane de oameni, plecați în bejenie

„Lumea se destramă”. Aproape 60 de milioane de oameni, plecați în bejenie

Conflictele și dezastrele naturale au alungat milioane de oameni din casele lor anul trecut, ceea ce a dus numărul total de persoane strămutate în interiorul țării la un nivel record de aproape 60 de milioane.

Au existat 59,1 milioane de persoane strămutate, dintre care aproape jumătate aveau sub 18 ani, potrivit Centrului de monitorizare a strămutărilor interne (IDMC) și Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).

Această cifră – care nu ia în calcul refugiații din străinătate – crește de la an la an și se așteaptă ca în 2022 să se stabilească un nou record din cauza invaziei rusești în Ucraina, care a început la 24 februarie.

Peste opt milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, la mai bine de două luni după ce Rusia a invadat țara, potrivit ONU.

“Lumea se destramă, situația  nu a fost niciodată mai rea. Avem nevoie ca liderii mondiali să facă o schimbare titanică în gândirea lor privind evitarea și rezolvarea conflictelor pentru a opri această spirală a suferinței umane”, a avertizat secretarul general al NRC, Jan Egeland.

Africa subsahariană a fost regiunea care a înregistrat cel mai mare număr de deplasări interne (mulți oameni s-au mutat de mai multe ori), inclusiv peste cinci milioane doar în Etiopia, o țară aflată în strânsoarea unei secete grave și unde a izbucnit conflictul la sfârșitul anului 2020 în regiunea Tigray.

Cifre fără precedent au fost înregistrate  și în Afganistan, unde revenirea la putere a talibanilor combinată cu seceta a forțat mulți oameni să-și părăsească casele.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pe de altă parte, au înregistrat cele mai scăzute niveluri de noi strămutări din ultimii zece ani, conflictele din Siria, Libia și Irak au cunoscut o oarecare detensionare, dar numărul total de persoane strămutate în regiune rămâne în continuare înalt.

Deși persoanele strămutate din cauza conflictelor sunt în continuare în creștere, dezastrele naturale rămân principalul motiv pentru care oamenii sunt forțați să-și părăsească casele (23,7 milioane de strămutări ).

Nu mai puțin de 94% dintre aceste deplasări au fost puse pe seama dezastrelor meteorologice și climatice, precum cicloane, inundații și secetă, fenomene din ce în ce mai dese și mai intense din cauza schimbărilor climatice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
402 afisari

6 COMENTARII

  1. De Romania iesuata nu spui. 6 mil plecate în sclavie din care 3mil prostituate.

    • Vezi ca dacă te aude tanti Pandele de la ministerul famigliei o sa ia pozitie.. Sa speram ca e nauca si nu te aude.

  2. Romania eduuucaata,dezvoolataaaata,Cocotaaata,esuaaataa,digiitalizaata,si oistea in gardul dela Cotroceni.

  3. 60 milioane din 7,5 miliarde …inseamna sub 1%
    Nu se destrama ci se reaseaza putin .
    Dar , atentie cine pleaca : din Africa , continentul care detine ( incredibil) cel mai mult pamamnt fertil pe cap de om .
    Deci de ce pleaca???
    Din motive religioase , educatie si lene, si uneori razboi indus de ei( idioti) si marile puteri…
    ” Sa imi dea cei care au „eventual fara munca …Motivul?
    ” ne-au exploatat o viata ” .. kk
    De ce nu le dau marii petrolisti ? Marii detinatori de societati uriase???
    Marii detinatori de mine ???etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger