Cauta

Lumea nu va rămâne fără petrol, în ciuda izolării Rusiei

Este puțin probabil ca lumea să rămână fără petrol pe termen scurt, în ciuda izolării tot mai mari a Rusiei pe fondul încetinirii cererii și al creșterii producției în alte țări, a estimat joi Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

„Creșterea constantă a producției în alte părți (în afară de Rusia), cu o încetinire a  cererii în China, ar trebui să amâne orice deficit acut de aprovizionare pe termen scurt”, a declarat agenția în raportul său lunar privind petrolul.

AIE prevede o creștere a cererii cu 1,8 milioane de barili pe zi în 2022, până la un total de 99,4 mb/zi. Dar se așteaptă ca ritmul de să încetinească pe parcursul anului, pe măsură ce creșterea globală încetinește, prețurile la pompă cresc și revin restricțiile epidemice severe din China.

În ceea ce privește oferta, agenția remarcă izolarea tot mai mare a Rusiei după invazia sa în Ucraina, în condițiile în care Occidentul ia în considerare un embargo, iar marile case de brokeraj se îndepărtează de petrolul rusesc.

Dar AIE se bazează pe creșterea volumelor din SUA și din țările din Orientul Mijlociu pentru a compensa aceste pierderi.

Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters susţin că unele state membre UE sunt capabile să înceteze să mai utilizeze petrol rusesc înainte de sfârşitul lui 2022 dar altele, în special cele din sudul Europei, sunt îngrijorate de posibilul impact al interzicerii asupra preţurilor.

Germania, unul din cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare dispusă să accepte un embargou de la sfârşitul lui 2022, însă ţări precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia, au în continuare unele rezerve.

Uniunea Europeană şi-a stabilit ca obiectiv să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia.

Comisia Europeană calculează că UE va trebui să investească în plus 195 miliarde de euro până în 2027 pentru a accelera deconectarea de combustibilii fosili din Rusia, în principal prin dezvoltarea regenerabilelor.

Ultimele stiri

  • Legea „păcănelelor”, contestată la CCR de judecătorii ICCJ
  • Dacă ești de dreapta, pe 9 iunie votează PNL! Nu îți irosi votul cu cei care nu contează
  • Cum vrea PSD să aducă pe piață medicamente ieftine pentru români
  • Probleme mari la Sectorul 2! Alianța Dreapta Unită a sărit în aer: Lider al PMP cere oamenilor să nu voteze cu Radu Mihaiu
  • Momentul exploziei de la Dedeman Botoșani, surprins în imagini/Prima reacție a companiei – VIDEO
  • Harta longevității din România, un proiect-premieră lansat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Caz șocant! Procuror din Iași, acuzat de viol. Victima minoră, amenintață cu moartea ca să nu spună „secretul”
  • Sondaj: Gabriela Firea, pe primul loc în intenția de vot a bucureștenilor
  • Mega Image închide „cel mai puternic brand” românesc! Vindea doar produse autentice, realizate după rețete tradiționale
  • Extratereştrii încearcă să ia legătura cu Terra? Semnalul radio misterios ce vine din Univers la fiecare 53,8 minute
  • Exit mobile version