AcasăȘTIRI EXTERNELumea, cu sufletul la gură după declarația lui Biden: „Președintele Chinei a...

Lumea, cu sufletul la gură după declarația lui Biden: „Președintele Chinei a comis o gravă eroare. La fel și Putin”

Lumea, cu sufletul la gură după declarația lui Biden: „Președintele Chinei a comis o gravă eroare. La fel și Putin”

Președintele american Joe Biden a denunțat comportamentul omologului său chinez Xi Jinping care „a întors spatele” summit-ului climatic COP26 și a lipsit și de la summit-ul G20.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut „o gravă eroare” neprezentându-se  la reuniunea G20 de la Roma, Italia, și „întorcând spatele” COP26 privind clima de la Glasgow, Scoția, a declarat marți, 2 noiembrie, președintele american Joe Biden.

„Cum poți face asta și să pretinzi leadership?”

„Cred că a fost o mare greșeală din partea Chinei să nu vină. Restul lumii s-a uitat la China și s-a întrebat: ce aduc ei?”, a declarat liderul de la Casa Albă, în cadrul unei conferințe de presă cu care și-a încheiat propria vizită la conferința climatică din Scoția, considerată capitală.

„Este un subiect gigantic și au întors spatele. Cum poți face asta și să pretinzi oricui un leadership”, a spus președintele american. Acționând astfel, președintele chinez „a pierdut o oportunitate de a influența oamenii din întreaga lume”, a continuat Biden, scrie Le Point.

Președintele Xi s-a mulțumit cu un mesaj scris, postat pe site-ul conferinței, nefiind planificată nici o intervenție prin videoconferință sau mesaj video pentru șefii de stat și de guvern, care urmau să vină să vorbească la fața locului.

Putin i-a expediat pe liderii climatici

„Valabil și pentru Vladimir Putin”, a continuat Biden, referindu-se la neparticiparea liderului de la Kremlin la cele două summit-uri.

„La urma urmei, țara noastră reprezintă aproximativ 20% din pădurile lumii. Luăm cele mai puternice și mai viguroase măsuri pentru a le conserva. Îmbunătățim managementul pădurilor și combatem tăierile ilegale și incendiile forestiere. Extindem zonele de reîmpădurire. Am crescut constant fondurile pentru aceste scopuri”, le-a spus Putin, într-un mesaj video, liderilor COP26, care au căzut de acord să oprească despăduririle până în 2030.

Rusia și China au trimis doar delegații la COP26. China este cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, urmată de SUA. Rusia este a cincea ca mărime după UE și India.

author avatar
Tudor Borcea