AcasăȘTIRI EXTERNELumea arabă merge pe mâna lui Trump?

Lumea arabă merge pe mâna lui Trump?

După ce Emiratele Arabe Unite (EAU) și Bahrain au stabilit formal legături diplomatice cu Israel în acorduri intermediate de Statele Unite, președintele Donald Trump a spus că se așteaptă ca cel puțin alte cinci țări să le  urmeze exemplul, fără a menționa numele lor. SUA trage sforile în Orientul Mijlociu,  dar nu toată lumea arabă – o lume pe care americanii se tot chinuie să o înțeleagă – împărtășește optimismul de la Casa Albă.

Singurele două țări arabe cu care Israelul a semnat tratate de pace sunt Egiptul și Iordania, respectiv în 1979 și în 1994. Cele două state au granițe cu Israel și ambele au purtat războaie cu Israel în trecut. Al Jazeera publică o listă a unor țări arabe care ar fi incluse în planul lui Trump, un efort al diplomației americane care răscolește conflicte vechi și arată cât de complicat este echilibrul politic în rândul unor dușmani declarați.

Oman

Oman a fost una dintre primele țări care a felicitat EAU și Bahrainul pentru stabilirea legăturilor diplomatice cu Israelul, dar a declarat că a rămas angajată pentru drepturile legitime ale poporului palestinian care aspiră la un stat independent, cu o capitală în Ierusalimul de Est. Cu toate acestea, au existat mai multe contacte între Oman și Israel, inclusiv în 2018, când regretatul Sultan Qaboos l-a primit pe Benjamin  Netanyahu la Muscat. Luna trecută, ministrul de externe al Omanului, Yousuf bin Alawi bin Abdullah, a vorbit la  telefon cu omologul său israelian Gabi Ashkenazi –  cei doi au fost de acord cu privire la necesitatea consolidării relațiilor. Însă tot Oman l-a asigurat pe Jibril Rajoub, secretarul general al comitetului central al grupului palestinian Fatah, de menținerea unei “relații profunde”.

Arabia Saudită

O piesă importantă a diplomației americane în regiune este Arabia Saudită, dar în conducerea bogatului regat există o divizare profundă privind normalizarea relațiilor cu Israel. Mai precis un conflict între regele saudit Salman bin Abdulaziz  și fiul său – liderul de facto al țării – prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MBS). În timp ce regele este un susținător îndelungat al boicotului arab al Israelului și al cererii palestinienilor de a avea un stat independent, MBS pare a fi dornic să își unească forțele cu Israelul, să facă afaceri și să combată Iranul.

Sudan

În august, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a ridicat problema stabilirii legăturilor  între Sudan și Israel, în timpul unei vizite la Khartoum. Luni, oficiali sudanezi și americani s-au întâlnit la Abu Dhabi pentru a discuta despre eliminarea Sudanului de pe lista SUA a țărilor care „sponsorizează terorismul”. Dar agenda întâlnirii a  inclus și normalizarea legăturilor cu Israelul. O problemă sensibilă în Sudan, care se număra printre dușmanii duri ai Israelului sub fostul lider Omar al-Bashir, eliminat din funcție la începutul acestui an. Citând surse anonime, site-ul de știri Axios a declarat că guvernul de tranziție al Sudanului  solicită „mai mult de 3 miliarde de dolari în asistență umanitară și ajutor bugetar direct” în schimbul unui acord cu Israelul.

Kuweit

Luni, guvernul kuweitian a declarat că nu va normaliza legăturile cu Israel până nu se va obține statalitatea palestiniană.O „soluție justă și cuprinzătoare” la conflict trebuie să includă un stat palestinian independent, sfârșitul ocupației israeliene și întoarcerea refugiaților.Declarația a venit la două zile după ce Trump a spus că se aștepta ca Kuweitul să fie următoarea țară arabă care va stabili legături cu Israelul. Comentariile lui Trump au venit în urma întâlnirii sale cu fiul cel mare al emirului din Kuweit, șeicul Nasser Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, unde acesta din urmă a acceptat un premiu în numele tatălui său de 91 de ani.

Qatar

Qatarul menține relații bune cu SUA și găzduiește baza aeriană strategică americană Al Udeid. Însă statul din Golf are relații bune  și cu Iranul. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au întrerupt legăturile diplomatice și comerciale cu Qatar la 5 iunie 2017 și au impus o blocadă maritimă, terestră și aeriană, susținând că Doha susține „terorismul” și este prea aproape de Iran. Qatar a respins în mod constant afirmațiile și a spus că nu există „nicio justificare legitimă” pentru întreruperea relațiilor. Qatarul este puternic angajat în Fâșia Gaza asediată, finanțând poporul palestinian din teritoriul de coastă ocupat. Într-o declarație de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al guvernului din Qatar a exclus normalizarea legăturilor cu Israelul, spunând că „nu poate fi răspunsul” la conflictul israeliano-palestinian.„Nucleul acestui conflict este legat de condițiile drastice în care trăiesc palestinienii” ca „oameni fără țară și sub ocupație”, a spus Lolwah al-Khater.

Algeria

Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a declarat că țara sa nu va face niciodată parte dintr-un acord care normalizează relațiile cu Israelul. „Am observat un fel de luptă spre normalizare. La asta nu vom participa niciodată și nici nu o vom binecuvânta.Problema palestiniană este sacră pentru noi, este mama tuturor problemelor și nu va fi rezolvată decât prin înființarea unui stat palestinian, cu granițele din 1967, cu Sfântul Ierusalim drept capitală”, a spus el într-un discurs televizat duminică.Comentariile sale au reflectat poziția Algeriei, care a rămas neschimbată de când și-a câștigat independența în 1962.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger