AcasăȘTIRI EXTERNELukașenko amenință UE: Belarus închide robinetul gazelor / „Încălzim Europa și ei...

Lukașenko amenință UE: Belarus închide robinetul gazelor / „Încălzim Europa și ei încă vor să închidă granița”

belarus

Alexandr Lukașenko a amenințat joi cu închiderea tranzitului de gaze naturale către Europa prin Belarus dacă Bruxelles-ul va impune noi sancțiuni împotriva regimului său din cauza afluxului de migranți la granița de vest a țării.

Mii de oameni stau sub cerul liber în condiții dure la granița belarusă-polonă, pe fondul conflictului dintre Minsk și UE, care acuză Belarus că a orchestrat în mod deliberat criza.

Miercuri, UE a acuzat Belarusul că a organizat un atac hibrid împotriva blocului comunitar, încurajând mii de migranți care fug de sărăcie și de zonele devastate de război să încerce să treacă în Polonia, și se pregătește să impună noi sancțiuni împotriva Minskului.

Lukașenko trece la șantaj

Liderul belarus a propus posibilitatea întreruperii gazoductului Yamal, care traversează Belarus din Rusia și care furnizează gaze către țările UE, în special Germania și Polonia.

„Încălzim Europa și ei încă ne amenință că vor închide granița. Ce-ar fi dacă vom închide gazele naturale acolo?”, a declarat Lukașenko potrivit agenției de presă Belta, citată de Euronews. „Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a mai spus el.

Conflictul UE-Belarus ia amploare

Tonul său a fost mai dur decât cel al ministrului de externe Vladimir Makeï, care a cerut cu puțin timp înainte de dialogul cu UE, susținând că Minsk este în favoarea soluționării chestiunii „cât mai curând posibil”.

Gazoductul Yamal-Europa permite gigantului rus Gazprom să furnizeze cantități semnificative de gaz din Peninsula Yamal din zona articului, către Polonia și Germania. În schimb, Minsk primește taxe de tranzit.

Vorbind de la Berlin, liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a respins amenințarea lui Lukașenko drept o „cacealma”, spunând că reducerea aprovizionării cu gaz i-ar provoca „mai multe pagube lui, Belarusului, decât Uniunii Europene”.

„Nu aș lua-o (amenințarea, n.r.) în serios, pentru că și Rusia are un interes în această afacere”, a spus ea.

author avatar
Andreea Vlad
459 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger