AcasăȘTIRI EXTERNELui Netanyahu nu i-a ieșit guvernul. Liber pentru dușmanii lui „Bibi”

Lui Netanyahu nu i-a ieșit guvernul. Liber pentru dușmanii lui „Bibi”

Lui Netanyahu nu i-a ieșit guvernul. Liber pentru dușmanii lui „Bibi”/ Foto: Facebook

Premierul israelian, al cărui partid a câștigat a patra rundă legislativă în mai puțin de doi ani, nu a reușit să formeze un cabinet înainte de termenul de miercuri, lăsând ușa deschisă rivalii săi. Acum depinde de președintele Reuven Rivlin să ia legătura cu aleșii din Knesset pentru a discuta despre calea de urmat.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, judecat pentru „corupție” în mai multe dosare, a eșuat, miercuri, să formeze un guvern în termenul legal, deschizând calea adversarilor săi care doresc să-l îndepărteze de la putere.

În frunte cu 30 de locuri din 120 în Knesset (Parlamentul unicameral din Israel) la alegerile legislative din 23 martie – al patrulea scrutin în mai puțin de doi ani în Israel – Benjamin Netanyahu a primit, luna trecută, un mandat de la președintele Reuven Rivlin pentru a forma un guvern.

Dar după săptămâni de intrigi, discuții pe culoare și, uneori, zvonuri contradictorii, cel mai durabil prim-ministru din istoria Israelului nu a reușit să adune o majoritate de 61 de parlamentari pentru a forma un guvern.

„Cu puțin timp înainte de miezul nopții, domnul Netanyahu a informat președinția că nu poate forma un guvern și, prin urmare, înapoiază mandatul președintelui”, a comunicat biroul președintelui Rivlin.

„Oportunitate istorică”

Deci, ce se întâmplă în continuare? Președintele israelian trebuie să ia legătura cu aleșii din Knesset încă de miercuri dimineață pentru a discuta procedura care trebuie urmată și, astfel, să încerce să pună capăt acestei telenovele.

Centristul Yair Lapid, fost jurnalist și gazdă de televiziune vedetă, aflat la conducerea (timp de aproape zece ani) a formațiunii Yesh Atid („Există un viitor”), a declarat luni că este gata să i se încredințeze sarcina de a forma un guvern. „A sosit timpul pentru un nou guvern (…) aceasta este o oportunitate istorică de a sparge barierele care împart societatea israeliană, de a uni religioșii și laicii, stânga, dreapta și centru”, a lansat el.

Acuzându-l pe Netanyahu și pe echipa sa că nu au împiedicat tragedia „evitabilă” de pe Muntele Meron, unde 45 de oameni au murit în timpul unei uriașe busculade.

„Blocul schimbării”

În ultimele săptămâni, Benjamin Netanyahu a încercat să formeze un „guvern de dreapta” cu aliații săi din partidele ultraortodoxe și formațiunile radicale de dreapta Yamina și de extremă dreaptă ale „sionismului religios”. Dar, chiar și așa, contorul său politic s-a oprit la 59 de deputați, cu doi deputați mai puțin decât majoritatea parlamentară necesară.

În încercarea de a atinge acest prag, Netanyahu a încercat fără succes să readucă rebelii de dreapta care au părăsit partidul Likud pentru a forma partidul conservator „Noua Speranță” și a curtat chiar partidul islamist Raam de Mansour Abbas, ceea ce a iritat extrema dreaptă, scrie France 24.

Ca atare, fostul șef al armatei, Benny Gantz, a declarat marți seară că „a vorbit cu toți liderii partidelor pro-schimbare pentru a le cere să recomande ca Yair Lapid să obțină mandatul pentru a forma guvernul”, pentru a forma apoi împreună un guvern „în câteva ore”.

Dar odată adunate voturile „anti-Netanyahu” la stânga, centru și dreapta, contorul acestui „bloc al schimbării” se oprește la 51 de deputați. Și, prin urmare, va trebui să adune alte zece locuri din partidele arabe (10 aleși în total) sau dela formațiunea radicală de dreapta Yamina condusă de Naftali Bennett, căruia Benjamin Netanyahu i-a oferit chiar luni, dar fără succes, postul de prim-ministru ministru într-o formulă de rotație a puterii.

Dacă opoziția reușește să formeze un guvern, o pagină din istoria Israelului se va încheia odată cu plecarea lui Benjamin Netanyahu, care a petrecut ultimii 12 ani la putere. Altfel, israelienii riscă să revină la vot pentru a cincea oară în puțin peste doi ani.

 

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger