AcasăȘTIRI EXTERNELui Joe Biden i se fâsâie rachetele hipersonice. Test eșuat al US...

Lui Joe Biden i se fâsâie rachetele hipersonice. Test eșuat al US Air Force. SUA, depășită de Rusia

Lui Joe Biden i se fâsâie rachetele hipersonice. Test eșuat al US Air Force. SUA, depășită de Rusia

Dacă au planificat să dezvolte arme hipersonice încă din 2001, cu programul Conventional Prompt Global Strike, Statele Unite se află însă în situația de a fi devansate de Rusia la acest capitol.

Rusia a pus deja în serviciu sistemul Avanguard și dispune în mod egal de racheta aerobalistă aer-sol Kinjal (Pumnal), precum și de racheta 3M22 Zirkon (sau Tsirkon), destinată forțelor sale navale.

Cu toate acestea, Pentagonul conduce mai multe proiecte simultan, între care „Common Hypersonic Glide Body” (C-HGB, comun pentru US Navy și US Army), „Hypersonic Conventional Strike Weapon” (HCSW) și „Air Launched Rapid Response Weapon” (ARRW, ou ARROW, numit și AGM-183A).

În domeniul armelor hipersonice, americanii alternează bune cu rele.

În orice caz, săptămâna aceasta, ceea ce urma să fie prima tragere a unei rachete hipersonice AGM-183A, de pe un bombardier B-52H Stratofortress,  s-a încheiat într-o notă proastă.

Ghinion, n-a fost să fie

Mai precis, nu a fost posibil să se ajungă la sfârșitul secvenței de lansare a acestei rachete hipersonice, dintr-un motiv care nu a fost specificat de Forțele Aeriene ale SUA. Avionul purtător al rachetei a reușit să se întoarcă în siguranță la baza la Edwards (California).

„Programul ARRW și-a depășit limitele de la înființare și ne asumăm riscuri calculate pentru a avansa această capacitate importantă. Deși acest eșec este dezamăgitor, acest test ne-a furnizat informații neprețuite care ne vor permite să învățăm lecții pentru a continua să avansăm”, a comentat generalul Heath Collins, managerul de proiect, scrie Opex 360.

Testarea rachetei AGM-183A a început în iunie 2019, cu un prim zbor captiv efectuat de un B-52H. De atunci, au fost efectuate alte șase teste de aceeași natură. Toate cu succes.

Programul ARRW a fost încredințat companiei Lockheed-Martin, printr-un contract în valoare de 480 de milioane de dolari. atribuit în 2018.

AGM-183A constă dintr-un propulsor care ar trebui să confere viteză hipersonică unui planor, numit TBG (Tactical Boost Glide), care trebuie apoi să „alunece” spre ținta sa. Această armă ar trebui să fie trebuie folosită de bombardierele B1 Lancer, precum și de avioane de luptă F-15EX fabricate de Boeing.

 

author avatar
Tudor Borcea
413 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger