AcasăȘTIRI EXTERNELovitură pentru mărfurile rusești. Lituania oprește tranzitul feroviar către Kaliningrad

Lovitură pentru mărfurile rusești. Lituania oprește tranzitul feroviar către Kaliningrad

Lovitură pentru mărfurile rusești. Lituania oprește tranzitul feroviar către Kaliningrad / Foto: printscreen

Căile ferate din Lituania au anunțat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad al anumitor mărfuri rusești al căror volum a atins limitele planificate.

Situat între Polonia și Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat pe calea ferată din Rusia continentală.

Tranzitul feroviar și „orientările UE”

„Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse”, a declarat compania feroviară de stat lituaniană. Printre acestea se numără produsele din fier și oțel, lemnul, îngrășămintele și etilenglicolul.

„Atunci când cantitatea de mărfuri specifice transportate atinge mediile anuale stabilite, cererile de transport sunt respinse, iar transportul acestora nu este efectuat”, a declarat grupul feroviar.

Tranzitul feroviar către Kaliningrad a fost reluat în iulie, în conformitate cu „orientările UE”, după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius, în numele sancțiunilor europene asupra importurilor de bunuri rusești, ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.

UE a permis tranzitul pe calea ferată după săptămâni de tensiuni cu Moscova, care a calificat atitudinea lituaniană drept o „blocadă” a exclavei și a amenințat că va riposta, scrie La Libre.

Cu toate acestea, orientările UE permit monitorizarea cantității de mărfuri care tranzitează UE pentru a se asigura că aceasta corespunde nevoilor Kaliningradului.

author avatar
Tudor Borcea
473 afisari

5 COMENTARII

  1. Când jegurile UE stabilesc că e îndeajuns un gram de ciment pentru Kaliningrad, înseamnă că și România a ajuns la maximum de nazism. Înseamnă că nu mai avem ce pierde.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger