AcasăȘTIRI EXTERNELovitură pentru cel mai puternic grup mafiot al Italiei: 70 de condamnări....

Lovitură pentru cel mai puternic grup mafiot al Italiei: 70 de condamnări. Nume sonore din ‘Ndrangheta au primit pedepse maxime

procesLovitură pentru cel mai puternic grup mafiot al Italiei: 70 de condamnări. Nume sonore din 'Ndrangheta au primit pedepse maxime

Justiţia italiană a dat sâmbătă o lovitură dură grupării ‘Ndrangheta, cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, condamnând 70 de membri ai acesteia și persoane care au legături cu ei. Este cel mai mare proces din ultimii 30 de ani, scrie The Guardian.

Judecătorul Claudio Paris a citit verdictele împotriva a 91 de inculpaţi în sala de judecată din oraşul Lamezia Terme, din sudul Calabriei, în megaprocesul împotriva a sute de presupuşi membri şi colaboratori ai ‘Ndrangheta. Alţi 355 de inculpaţi urmează să fie judecaţi, iar procedurile ar trebui să dureze doi ani sau mai mult.

Cei condamnați au optat pentru un proces rapid cu uşile închise, ceea ce le permitea reducerea pedepsei cu o treime în cazul în care erau trimiși după gratii.

Cel mai mare proces al mafiei din ultimii 30 de ani

Din luna ianuarie a acestui an, o sală de judecată special adaptată a găzduit „maxi-procesul” a sutelor de suspecți afiliați „Ndrangheta”, cel mai bogat și mai puternic grup mafiot din țară.

Renumitul procuror anti-mafie Nicola Gratteri – ale cărui eforturi de a învinge Ndrangheta au dus la nevoia lui de a trăi sub escorta poliției de peste 30 de ani – a spus că sentința a mers „foarte bine”. „Din 91 de inculpaţi, 70 de prezumaţi nevinovaţi au fost condamnaţi”, a declarat el.

Unii dintre cei mai periculoși membri ai grupării au primit pedeapsa maximă de 20 de ani cerută de procurori. Aceștia sunt Domenico Macri din aripa militară a grupului; Pasquale Gallone, mâna dreaptă a presupusului șef al mafiei, Luigi Mancuso, al cărui proces este încă în așteptare; și Gregorio Niglia, al cărui rol includea procurarea de arme și extorcarea.

‘Ndrangheta a spălat miliarde de euro

Aproximativ o treime din grup a primit pedepse de un deceniu sau mai mult, în timp ce 21 de indivizi au fost achitați, șapte la cererea procurorilor, a spus Gratteri.

‘Ndrangheta, cu baza în Calabria, cea mai săracă regiune din Italia, controlează cea mai mare parte a cocainei care ajunge în Europa. Reţeaua de aproximativ 150 de familii care se luptă pentru poziţii în cadrul organizaţiei are cel puţin 6.000 de membri şi afiliaţi în Calabria şi alte mii de persoane care o susţin în întreaga lume, spun experţii.

author avatar
Andreea Vlad