AcasăȘTIRI EXTERNEElon Musk lasă Ucraina fără telecomunicații! Sateliții SpaceX NU mai trag pentru...

Elon Musk lasă Ucraina fără telecomunicații! Sateliții SpaceX NU mai trag pentru Zelenski!

elon muskElon Musk are probleme financiare?! A vândut acţiuni Tesla de 4 miliarde de dolari

De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Elon Musk scriind pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Bani sau blackout

Dar aceste contribuții caritabile ar putea lua sfârșit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună.

Documentele obținute de CNN arată că luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum. Scrisoarea cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.

Printre documentele SpaceX trimise la Pentagon și văzute de CNN se numără o cerere directă, care nu a fost raportată anterior, adresată lui Musk în iulie de către generalul Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink suplimentare.

Într-o scrisoare de intenție separată către Pentagon, un consultant extern care lucrează pentru SpaceX a scris: „SpaceX se confruntă cu decizii teribil de dificile în acest caz. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare, așa cum a solicitat generalul Zalujni”.

Documentele, care nu au fost raportate anterior, oferă o defalcare rară a cifrelor interne ale SpaceX privind Starlink, detaliind costurile și plățile asociate cu miile de terminale din Ucraina. De asemenea, acestea aruncă o nouă lumină asupra negocierilor din culise care au furnizat Ucrainei echipamente și servicii de comunicații în valoare de milioane de dolari, cu costuri reduse pentru Kiev.

Scrisorile vin pe fondul unor rapoarte recente despre întreruperi ample ale Starlink, în timp ce trupele ucrainene încearcă să reia terenul ocupat de Rusia în părțile de est și de sud ale țării.

Financial Times a raportat pentru prima dată întreruperile care au dus la o pierdere „catastrofală” a comunicării, a declarat un înalt oficial ucrainean. Într-un tweet care răspunde articolului, Musk nu a contestat întreruperea, spunând că ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă este clasificat.

Furie la Pentagon

Deși Musk a fost aclamat pe scară largă și a primit mulțumiri pentru că a răspuns la cererile pentru serviciul Starlink către Ucraina chiar în momentul în care începea războiul, în realitate, marea majoritate a celor 20.000 de terminale au primit finanțare totală sau parțială din surse externe, inclusiv din partea guvernului american, a Marii Britanii și a Poloniei, potrivit scrisorii SpaceX către Pentagon.

Solicitarea SpaceX ca armata americană să achite factura a stârnit furia șefilor de la Pentagon, un înalt oficial din domeniul apărării declarând pentru CNN că SpaceX are „tupeul de a părea eroi” în timp ce i-a făcut pe alții să plătească atât de mult și acum le prezintă o factură de zeci de milioane pe lună.

Potrivit cifrelor SpaceX împărtășite Pentagonului, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale din Ucraina au fost plătite – sau parțial plătite – de țări precum SUA și Polonia sau de alte entități. Aceste entități au plătit, de asemenea, aproximativ 30% din conectivitatea la internet, care, potrivit SpaceX, costă 4.500 de dolari în fiecare lună pe unitate pentru cel mai avansat serviciu. (Musk a scris pe Twitter că există aproximativ 25.000 de terminale în Ucraina).

De la prieten, la dușman

Posibilitatea ca SpaceX de să nu mai finanțeze Starlink vine, de asemenea, pe fondul creșterii îngrijorării în Ucraina cu privire la atitudinea lui Musk față de Kiev. Musk a postat recent pe Twitter ceea ce a spus că este un sondaj pentru un plan de pace controversat cu Rusia, care ar face ca Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor estice Lugansk și Donețk.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus întrebarea de partea cui este Musk, acesta a răspuns că „susține în continuare foarte mult Ucraina”, dar se teme de o „escaladare masivă” a conflictului.

Musk a susținut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, „Rusia ar fi acceptat acești termeni”, potrivit unei persoane apropiate.

Marți, Musk a negat o informație potrivit căreia ar fi vorbit direct cu Vladimir Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: „Mă bucur să sprijin Ucraina”.

Luna trecută, la o conferință exclusivistă cu ușile închise din Aspen, Colorado, numită „The Weekend”, Musk a declarat într-o sală plină de participanți că Ucraina ar trebui acum să caute pacea, deoarece a obținut victorii recente.

„Acesta este momentul să o facă. Ei nu vor să o facă, asta e sigur. Dar acesta este momentul să o facă”, a spus el. „Toată lumea vrea să caute pacea când pierde, dar nu vrea să caute pacea când câștigă. Deocamdată”.

După propunerile unui plan de pace de către Musk, ostilitatea ucrainenilor a crescut față de patronul Tesla. Recent, locuitorii din Odesa au acoperit chipul lui Musk de pe mai multe panouri făcute anterior pentru a mulțumi miliardarului pentru ajutorul furnizat de constelația Starlink.

author avatar
Tudor Borcea