AcasăȘTIRI EXTERNELovitură în plex pentru Putin. Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Lovitură în plex pentru Putin. Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Lovitură în plex pentru Putin. Germania suspendă certificarea Nord Stream 2

Agenția Federală a Rețelelor, autoritatea de reglementare a energiei din Germania, a anunțat marți, 16 noiembrie, suspendarea temporară a procedurii de aprobare pentru Nord Stream 2, gazoductul controversat dintre Rusia și Germania, invocând un obstacol juridic.

Această decizie ar putea amâna mult așteptata undă verde de la Agenție (Bundesnetzagentur, BNetzA), deoarece certificarea este unul dintre ultimii pași înainte ca conducta, care va permite circulația gazului rusesc în rețeaua europeană, să fie pusă efectiv în funcțiune.

Creștere cu 12% a prețului gazului pe piață

Aprobarea Nord Stream 2 „este posibilă doar dacă operatorul este organizat sub o formă juridică conform legii germane”, scrie autoritatea germană într-un comunicat de presă.

După acest anunț, prețul gazului a crescut pe piață cu 12%, într-un moment în care Europa se confruntă deja cu o creștere a prețului acestei surse de energie.

Procesul de certificare rămâne suspendat până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul în Zug, Elveția, va finaliza transferul „activelor și resurselor umane esențiale” către o filială creată în Germania pentru partea germană a gazoductului, detaliază Agenția.

Acesta din urmă are la dispoziție patru luni pentru a da undă verde proiectului, ale cărui lucrări au fost finalizate și a cărui umplere a început pe partea rusă, scrie AFP.

Kremlinul vroia „cât mai repede”

Va fi vorba apoi de transmiterea acestei autorizații la Comisia Europeană pentru aviz, astfel încât punerea în funcțiune a gazoductului poate suferi întârzieri. Kremlinul solicitase în septembrie punerea în funcțiune „cât mai curând” a conductei Nord Stream 2, pentru a începe aprovizionarea cu cu gaz.

Capacitatea Nord Stream 2 este de 55 de miliarde de metri cubi anual iar umplerea sa a început în octombrie. Gazoductul Gazoductul este criticat în special în Europa de Est, deoarece Nord Stream 2 va expune continentul armei energetice rusești prin creșterea dependenței europene și sacrificarea intereselor aliatului Ucraina, o țară tradițională de tranzit.

De-a lungul anilor, cancelarul german Angela Merkel a suferit presiuni din întreg spectrul politic pentru anularea acestui proiect, inclusiv înaintea ultimei întâlniri oficiale cu Vladimir Putin, însă opozanții Nord Stream 2, în frunte cu SUA, au pierdut partida.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari

3 COMENTARII

  1. „suspendat temporar” adică toată gîlceva este vrăjeală. Crede cineva că nu au știut de chihița legii germane numai după cu au terminat cu țeava?

  2. O manevra cu iz talmudic, care permite pietii europene sa se bucure de preturi mai mici pe urmatoarele 4 luni, pana trece iarna, caci rusii trebuie sa arate ca sunt de treaba si asteapta umili aprobarea.
    Dar daca de Revelion, cand pe ecranele TV apare din nou madam Merkel cu paharul de sampanie, da tot ea, deci de revelion rusii au o pana generala la utilajele de pompat gaz?
    O pana de vre-o doua saptamani in plin ger al bobotezei.
    Cred ca pana asta ori va solutiona pe loc aprobarea ori rusii isi vor duce marfa cu toate pierderile in China si estul Asiei lasand si uitand Europa in frig si „energie verde si reinoita”.
    Cand europenii or sa cumpere gaz american la butelie atunci vor incepe sa priceapa ca reletiile multilaterale fara amestec in treburile interne pe care le practica deja toate asociatiile comerciale si tarile din EurAsia sunt mai valoroase decat tratatele Kosher cu dus intors pe care Europa le practica de la Obama incoace.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger