SUA este în discuții cu țările care se învecinează cu Afganistan cu privire la operațiuni antiteroriste „dincolo de orizont” care ar permite armatei SUA să supravegheze și să lovească mai ușor ținte în țara controlată de talibani.
Potrivit senatorilor care au participat la o audiere clasificată cu liderii Pentagonului, în această săptămână, aceste locuri ar putea include baze administrate de Rusia în aceste țări, au declarat aceștia.
Oferta Rusiei
După ce au depus public mărturie în fața Comisiei senatoriale a forțelor armate, marți, un trio de înalți oficiali ai armatei i-a informat pe parlamentari, cu ușile închise, despre discuțiile care au loc cu guvernele din Tadjikistan, Uzbekistan, Kârgâzstan și altele, au spus senatorii.
Informarea parlamentarilor a avut loc la câteva ore după ce secretarul apărării, Lloyd Austin, a recunoscut că SUA a cerut Rusiei „clarificări” cu privire la oferta președintelui Vladimir Putin de a găzdui operațiunile antiteroriste americane de la bazele militare rusești din Asia centrală.
În timpul sesiunii clasificate, senatorilor li s-a spus că opțiunea este luată în considerare cu seriozitate, au adăugat parlamentarii. Generalul Kenneth „Frank” McKenzie, șeful comandamentului central al SUA, a analizat în detaliu anumite tipuri de aeronave și puncte de lansare care ar putea fi utilizate pentru a lovi ținte teroriste în Afganistan.
Generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a descris senatorilor natura convorbirilor sale cu omologul său rus, Valeri Gherasimov, au adăugat senatorii. Wall Street Journal a raportat pentru prim oară că Milley a ridicat problema cu Gerasimov, dar alte detalii ale discuțiilor nu au fost raportate anterior.
Forțele SUA, expuse serviciilor Moscovei
Reprezentanții Pentagonului și ai Comandamentului Central SUA nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii, scrie Politico.
Dezvăluirile vin în timp ce oficialii trag un semnal de alarmă în legătură cu faptul că Afganistanul devine din nou un refugiu pentru grupările teroriste care doresc să atace SUA.
În timpul unei audieri în Senat, Milley a spus că Al-Qaeda ar putea să se reconstituie în Afganistan în șase până la 36 de luni.
Faptul că SUA se bazează potențial pe Moscova pentru operațiunile sale de combatere a terorismului din Afganistan este o schimbare uimitoare a evenimentelor, după ce retragerea SUA din țară a determinat o prăbușire rapidă a guvernului afgan în mâinile talibanilor.
Pe de altă parte,găzduirea operațiunilor de la baze rusești expune aparatul SUA la colectarea informațiilor de către ruși.
Consecințele unei retrageri haotice
Parlamentarii din ambele partide nu sunt încrezători în ceea ce privește capacitatea armatei SUA de a se baza exclusiv pe capacități peste graniță pentru a lovi grupuri teroriste din Afganistan.
Ei au, de asemenea, îngrijorări cu privire la acuratețea loviturilor cu drone și la probabilitatea de a avea victime civile – dovadă fiind lovitura dronelor din 29 august din Kabul, care a ucis 10 civili nevinovați, inclusiv șapte copii.
„Afganistanul este o țară-enclavă și nu avem oameni pe teren”, a declarat senatorul republican Joni Ernst (Iowa), membru al Comisiei pentru servicii armate. „Este de necrezut că această retragere din Afganistan ne-a pus într-o situație în care acum colaborăm cu rușii și încercăm să negociem cu ei”, a adăugat Ernst.
În prezent, armata SUA desfășoară operațiuni de combatere a terorismului din bazele americane aflate la sute de kilometri distanță în Orientul Mijlociu.