AcasăȘTIRI EXTERNELovitură de teatru la Londra. Boris Johnson se retrage din cursa pentru...

Lovitură de teatru la Londra. Boris Johnson se retrage din cursa pentru Downing Street. Cale liberă pentru Rishi Sunak

boris johnsonPartygate. Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament

Fostul premier britanic Boris Johnson, despre care se credea că vrea să-i succeadă lui Liz Truss, s-a retras din cursa pentru președinția Partidului Conservator și pentru postul de prim-ministru, a anunțat chiar el, într-un comunicat, duminică. Retragerea ar putea deschide calea pentru nominalizarea fostului ministru de Finanțe Rishi Sunak, luni.

Într-o întorsătură spectaculoasă, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a anunțat, duminică, că se retrage din campania pentru Downing Street, lăsând calea liberă pentru Rishi Sunak, aflat în fruntea listei, pentru a-i succeda lui Liz Truss.

Cale liberă pentru Rishi Sunak

În timp ce nominalizările se vor încheia luni la ora 14.00 (13.00 GMT), Boris Johnson a declarat într-un comunicat că a obținut cele 100 de nominalizări necesare pentru a candida. Dar, a spus el, „în ultimele zile am ajuns la trista concluzie că pur și simplu nu este ceea ce trebuie să facem. Nu poți guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament”, a adăugat el.

El s-a declarat convins că, dacă ar fi candidat, ar fi avut „o șansă bună (…) de a se întoarce pe Downing Street” și a spus că este „bine plasat” pentru a conduce tabăra conservatoare la următoarele alegeri generale, peste doi ani.

Retragerea ar putea deschide calea pentru nominalizarea fostului ministru de Finanțe Rishi Sunak, încă de luni: el este în prezent singurul candidat care are cei 100 de susținători necesari. Celălalt candidat, ministrul pentru relații cu Parlamentul, Penny Mordaunt, este foarte departe de acest scor.

Într-un weekend de negocieri intense, Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, a intrat duminică în cursa pentru a-i succeda lui Liz Truss, care a demisionat după doar 44 de zile de mandat. „Vreau să repar economia noastră, să unesc partidul nostru și să fac ceva pentru țara noastră”, a declarat el în anunțul candidaturii sale pe Twitter, promițând „integritate, profesionalism și responsabilitate”.

Sprijinul pentru Rishi Sunak „crește de la o oră la alta”, a declarat Dominic Raab, fost viceprim-ministru în timpul lui Boris Johnson. Printre cele mai notabile susținerile sale recente se numără cea a fostului ministru de interne Suella Braverman, care este influentă în aripa dreaptă a partidului și care i-a fost loială lui Boris Johnson timp de ani de zile.

Chiar dacă nu îl susțin, mulți deputați conservatori au avut grijă să își mărturisească afecțiunea pentru Boris Johnson, care a fost forțat să demisioneze la începutul lunii iulie după prea multe scandaluri și minciuni. Eternul optimist și fostul „erou” al Brexitului rămâne popular în rândul bazei partidului.

„Bojo”, prea controversat pentru Downing Street

Dar pentru mulți, inclusiv în propria sa tabără, este prea controversat pentru a se întoarce pe Downing Street. El este încă subiectul unei anchete parlamentare, care urmează să înceapă în curând, pentru a stabili dacă a mințit parlamentul în legătură cu scandalul „partygate” – petrecerile ilegale din Downing Street în timpul Covid-19.

„Ar fi un dezastru garantat”, a declarat duminică ministrul Irlandei de Nord, Steve Baker, care a prezis că un guvern Johnson ar face implozie în câteva luni.

Rishi Sunak, gardian al „ortodoxiei fiscal” și dependent de muncă, pare o alegere mai bună într-un moment în care țara traversează o gravă criză economică și socială, agravată de greșelile lui Liz Truss, care au destabilizat piețele și au provocat scăderea lirei sterline.

Rishi Sunak a avertizat în mod regulat în această vară împotriva planului economic al lui Liz Truss. El nu i-a convins pe activiștii de partid, care au avut ultimul cuvânt și au ales-o.

Campania pentru înlocuirea ei va dura doar câteva zile, în cel mai bun caz. Dacă Penny Mordaunt nu se retrage și ajunge la 100 de nominalizări, parlamentarii conservatori vor da un vot indicativ luni după-amiază pentru a spune bazei partidului cine este favoritul lor. Membrii pot vota apoi online până la 28 octombrie. Următorul prim-ministru conservator va fi al treilea în două luni și al cincilea din 2016 încoace.

author avatar
Tudor Borcea
147 afisari

2 COMENTARII

  1. Umblă vorba prin târgurile Angliei că Charles ar abdica și se pregătește urcarea pe tron a unui alt „sunak”, sunak I al marii britanii! Cică „sunak” asta este foarte iubit de „baza” sunakilor, vai mama voastră de britanici proști și bețivi !

  2. Alt „saxon” veritabil. Și au ăștia o rată de reproducție.. mai ceva ca șobolanii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger