AcasăȘTIRI EXTERNELos Angeles, cel mai mare oraș din SUA care va oferi venituri...

Los Angeles, cel mai mare oraș din SUA care va oferi venituri garantate săracilor

Los Angeles, cel mai mare oraș din SUA care va oferi venituri garantate săracilor

Unul din cinci locuitori ai acestei metropole cu patru milioane de locuitori este afectat de sărăcie. Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, propune un program de venituri garantate pentru rezidenții săraci, făcându-l cel mai mare oraș din SUA care testează o astfel de politică.

Garcetti va cere consiliului municipal să aloce 24 de milioane de dolari în bugetul anului viitor pentru a trimite plăți lunare de 1.000 de dolari către 2.000 de familii cu venituri mici din cel de-al doilea oraș ca mărime din SUA.

Fondurile provenin din districtele municipale și alte din alte surse ar putea aduce un total de 35 de milioane de dolari.

Candidații pentru acest programul de un an ar fi selectați din cele 15 districte ale orașului, pe baza ponderii fiecărei zone a celor care trăiesc sub liniile directoare federale privind sărăcia. Garcetti vizează gospodăriile cu cel puțin un minor care se află în dificultăți legate de pandemia Covid-19.

Amploarea sărăciei din Los Angeles – unul din cinci din cei aproape patru milioane de locuitori ai metropolei este afectat – pune un accent național pe mișcarea veniturilor garantate.

„Câte decenii vom continua să ducem un război împotriva sărăciei, cu aceleași rezultate vechi”, a spus Garcetti. „Aceasta este una dintre cele mai ieftine inserții de resurse pentru a schimba de-o manieră permanentă viața oamenilor”.

Ideea ca guvernul să ofere rezidenților săraci un anumit nivel de venit de bază a fost lansată de mai mulți oameni proeminenți de-a lungul anilor, inclusiv liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr., economistul libertarian Milton Friedman și președintele republican Richard Nixon.

Omul de afaceri Andrew Yang a făcut din această idee o piesă centrală a candidaturii sale, nereușite, de anul trecut de a fi candidatul democrat la președinție, și continuă să pledeze în favoarea acestei politici în campania sa pentru primăria New York-ului.

Planuri accelerate de Covid-19

Los Angeles s-ar alătura câtorva orașe care experimentează un program cu venit garantat: Stockton (California), Saint Paul (Minnesota) și Chelsea (Massachusetts). În multe cazuri, programele sunt finanțate de organizații filantropice.

Dar pandemia Covid-19 a accelerat planurile pentru program. În ultimul an, Mayor’s Fund for Los Angeles, o organizație nonprofit afiliată la biroul lui Garcetti, a vărsat 36,8 milioane de dolari către 104.200 de rezidenți prin carduri de debit Angeleno preplătite.

Orașul va primi mai mult de 1,3 miliarde de dolari în fonduri federale din recent aprobatul Plan american de salvare – care ar putea fi folosit pentru finanțarea plăților. Los Angeles a avut un buget de aproximativ 10,5 miliarde de dolari în anul fiscal curent.

„Nu există nicio îndoială că pandemia este dovada faptului că acest lucru funcționează”, a spus Garcetti. „Investițiile mici au beneficii mari”.

Avansul Californiei

Garcetti, un democrat aflat la al doilea mandat, este co-președinte al Asociației Primarilor pentru un Venit Garantat (MGI), care a pledat pentru această politică la nivel federal și pentru finanțarea programelor locale.

Grupul, care are ca membri 43 de aleși, a fost fondat anul trecut de Michael Tubbs, pe atunci primarul orașului Stockton. A primit 18 milioane de dolari  de la cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, precum și 200.000 de dolari de la Bloomberg Philanthropies , brațul caritabil al lui Michael Bloomberg, fondator și proprietar majoritar al companiei-mamă Bloomberg News.

Orașele din California au preluat conducerea programelor. Compton, chiar la sud de Los Angeles, și-a lansat programul săptămâna trecută, 800 de familii primind între 300 și 600 de dolari pe lună.

Oakland și San Francisco au prezentat recent detalii despre proiectele lor. În San Francisco, subvențiile și unele venituri din taxele hoteliere vor finanța plăți lunare de 1.000 USD către aproximativ 130 de artiști timp de șase luni, începând cu luna viitoare. Organizatorii au declarat că este primul program pilot care vizează exclusiv artiștii.

Oakland intenționează să valorifice donațiile private în această vară pentru a-și finanța programul cu venituri garantate, oferind lunar 500 de dolari către aproximativ 600 de familii sărace.

Majoritatea americanilor nu sunt de acord

Majoritatea americanilor se opun ca guvernul federal să ofere un venit de bază garantat, potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Pew Research Center. Sprijinul pentru această politică este mult mai mare în rândul democraților, tinerilor, negrii și hispanicilor. Aproape 80% dintre republicani și independenți cu tendințe republicane s-au opus propunerii lui Yang ca guvernul federal să asigure un venit de bază de 1.000 de dolari pe lună.

Stockton, aflat la aproximativ 80 de mile est de San Francisco, a distribuit 500 de dolari în fiecare lună timp de doi ani către 125 de familii. Cercetările din primul an au arătat că numărul beneficiarilor care au obținut un loc de muncă cu normă întreagă a fost de două ori mai mare decât rata celor care nu beneficiau de acest ajutor, potrivit MGI. De asemenea, au fost mai puțin anxioși și deprimați.

Beneficiarii programului din Los Angeles, pe care Garcetti îl numește Basic Income Guarantee, vor fi rugați să participe la studii pentru a evalua impactul plăților asupra vieții lor. Primarul a declarat că vizează o finanțare suplimentară de 3,5 milioane de dolari pentru a studia rezultatele.

În cele din urmă, costurile unor astfel de programe vor fi prea mari pentru ca orașele să le poată finanța singure, a spus el. Dar, cu datele care demonstrează că funcționează, a spus Garcetti, statele și guvernul federal ar putea fi inspirați să le finanțeze.

„Toată lumea a spus: Dacă le dai oamenilor bani, vor cumpăra doar televizoare și mai mari ”, a spus Garcetti. „Stockton a demonstrat că acest lucru nu este adevărat. Americanii cu venituri mici știu ce să facă cu resurse suplimentare pentru a-și ocroti și întări sănătatea și veniturile, dar prea mulți dintre ei sunt prinși în ciclul sărăciei”.

 

author avatar
Tudor Borcea
318 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asistati sociali? Au luat modelul Peeeseeedeee? Chirila et co #, voi vedeti ce fac americanii? Eu zic sa puneti de un protest. Nenea Soros, sari cu banii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger