AcasăȘTIRI EXTERNELondra renunță să mai interzică metalele rusești / Între „morală” și teama...

Londra renunță să mai interzică metalele rusești / Între „morală” și teama de China

Londra renunță să mai interzică metalele rusești / Între „morală” și teama de China / Foto: printscreen

Bursa Metalelor din Londra, London Metal Exchange, a decis să nu interzică deocamdată accesul metalelor rusești în sistemul său. LME a luat această decizie după mai multe săptămâni de consultări.

London Metal Exchange (LME) se aliniază statelor care nu au luat încă nicio sancțiune internațională împotriva metalelor rusești. Prin urmare, aceasta nu va restricționa comerțul acestora. Aluminiul, cuprul și nichelul din Rusia pot continua să fie tranzacționate în acest loc de stabilire a prețurilor pentru metale neferoase, lider mondial.

LME nu poate impune o „judecată morală”

De asemenea, London Metal Exchange va continua să permită depozitarea fizică a metalelor rusești în depozitele sale și nu va limita cantitățile. De la invazia Ucrainei, de către Rusia, chestiunea a fost discutată în mai multe rânduri, fie pentru că șefii companiilor rusești producătoare de metale se aflau sub sancțiuni britanice, fie pentru că unii se temeau de un impact asupra prețurilor.

În toamnă, producătorul american Alcoa a trimis mai multe scrisori către LME, solicitând un embargo asupra produselor rusești. Temeerea Alcoa este că, în lipsa unui cumpărător, proporția de aluminiu rusesc din stocurile fizice va crește și că discountul pentru produsele rusești va duce la scăderea prețului contractelor, în special a celor pentru aluminiu.

După o consultare deschisă în luna octombrie, LME a optat în cele din urmă pentru status quo cu mai multe argumente: cumpărătorii continuă să accepte să cumpere metal rusesc, cererea există, prin urmare, și nu este de competența LME să impună o judecată morală pe întreaga piață.

Pentru a-și susține refuzul de a opta pentru un embargou, London Metal Exchange se bazează pe ultimele cifre din octombrie: în depozitele sale nu a fost observat niciun aflux major de metal rusesc. Și dacă acest lucru s-ar întâmpla, instituția consideră, în acest moment, că nu ar duce la nicio tulburare pe piață.

Cu toate acestea, bursa, care este o referință la nivel mondial, se angajează să fie transparentă și va publica în mod regulat, începând cu luna ianuarie a anului viitor, detalii privind volumele de metale rusești depozitate, informează RFI.

O interzicere a metalelor rusești ar fi dificil de realizat, explică un broker familiarizat cu LME, având în vedere ponderea grupului Rusal. Mai presus de toate, aceasta ar deschide un „bulevard” pentru bursa de metale din Shanghai, din ce în ce mai dominantă, care deține și stocuri fizice. Mai ales că LME este deținută de bursa din Hong Kong și, prin urmare, ar avea probabil dificultăți în a se opune intereselor rusești, subliniază acest broker.

author avatar
Tudor Borcea