AcasăȘTIRI EXTERNELondra amenință Iranul după ce a spânzurat un oficial, cetățean britanic /...

Londra amenință Iranul după ce a spânzurat un oficial, cetățean britanic / „Nu va rămâne fără răspuns”

Londra amenință Iranul după ce a spânzurat un oficial, cetățean britanic / „Nu va rămâne fără răspuns” / Foto: printscreen

Londra a reacționat după ce ministrul adjunct iranian al Apărării, Alireza Akbari, a fost executat prin spânzurare pentru că a transmis „informații serviciilor secrete britanice”. Akbari deținea și cetățenie britanică.

Alireza Akbari a fost executat în Iran prin spânzurare după ce a fost condamnat la moarte pentru „spionaj pentru serviciile de informații britanice”, a anunțat sâmbătă agenția Autorității Judiciare iraniană.

„Acest act barbar nu va rămâne fără răspuns”

Alireza Akbari, în vârstă de 61 de ani, un fost înalt oficial iranian din domeniul apărării, a fost condamnat pentru „corupție și subminarea securității interne și externe a țării pentru că a transmis informații” către Marea Britanie, potrivit Mizan Online.

Execuția sa a avut loc la trei zile după ce justiția iraniană a anunțat condamnarea la moarte a acestui bărbat, prezentat ca fiind un „spion-cheie” al Serviciului secret de informații britanic (SIS), cunoscut și sub numele de MI6, din cauza „importanței poziției sale”.

Acest anunț a provocat furia Londrei, care a cerut neexecutarea sentinței și eliberarea „imediată” a lui Alireza Akbari. „Este vorba de un act motivat politic al unui regim barbar, care are un dispreț total față de viața umană”, a denunțat șeful diplomației britanice, James Cleverly. El a avertizat că acest „act barbar nu va rămâne fără răspuns” și a anunțat că Londra îl va „convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a ne exprima dezgustul”, informează Le Figaro.

De partea sa, premierul britanic Rishi Sunak a denunțat pe Twitter o condamnare „fără milă și lașă”. Amnesty International a condamnat un „atac abominabil” al Iranului asupra „dreptului la viață”.

Potrivit presei oficiale iraniene, Alireza Akbari a deținut funcții înalte în aparatul de securitate și apărare. Veteranul din războiul Iran-Irak din 1980-1988 a fost ministru adjunct al Apărării pentru afaceri externe, șef al unei unități dintr-un centru ministerial de cercetare și consilier al comandantului marinei militare, a precizat agenția Irna, fără a oferi date.

author avatar
Tudor Borcea