AcasăȘTIRI EXTERNELondra amenință Beijingul: „Epoca de aur” a relațiilor cu China s-a terminat

Londra amenință Beijingul: „Epoca de aur” a relațiilor cu China s-a terminat

Londra amenință Beijingul: „Epoca de aur” a relațiilor cu China s-a terminat / Foto: printscreen

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat sfârșitul „epocii de aur” a relațiilor cu China în primul său discurs de politică externă de la preluarea mandatului, luna trecută.

Luând cuvântul la banchetul organizat de Lord-Mayor (City Of London) Rishi Sunak a declarat că „ideea naivă” că o creștere a comerțului cu Occidentul va duce la reforme sociale și politice în China a fost abandonată.

China, „cea mai mare amenințare pe termen lung”

El a subliniat recentele represiuni violente împotriva jurnaliștilor și protestele împotriva politicii „zero Covid-19” impusă de Beijing.

Anul trecut, China a impus sancțiuni unui grup de legislatori britanici care au militat pentru sancțiuni britanice împotriva Chinei din cauza persecuției minorității musulmanilor uiguri.

„Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre, o provocare care crește pe măsură ce se îndreaptă spre un autoritarism și mai mare”, a declarat Sunak, notează Euractiv.

Totuși, premierul britanic nu a folosit un limbaj mai dur, calificând China drept o „amenințare”, de exemplu.

Relațiile dintre Marea Britanie și China s-au îmbunătățit considerabil sub conducerea lui David Cameron, care a introdus termenul „epoca de aur” și a încurajat comerțul și investițiile bilaterale.

Oficialii consideră că o răcire a relațiilor cu China era de așteptat și ar fi avut loc dacă Liz Truss ar fi rămas premierul țării

Rishi Sunak a declarat în timpul competiției pentru conducerea conservatoare, în care a pierdut în fața lui Liz Truss, că China este „cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității economice și naționale a Marii Britanii și a lumii”.

author avatar
Tudor Borcea