AcasăȘTIRI EXTERNE"Locomotiva" Europei rămâne "în pană". Cine e "mecanicul" care anunţă o criză...

„Locomotiva” Europei rămâne „în pană”. Cine e „mecanicul” care anunţă o criză economică

rusia gaze naturaleAjunge UE din nou la mâna lui Vladimir Putin? Rusia, salvarea pericolului ce pândeşte la colţ

Cea mai puternică economie europeană se teme de o „criză economică severă”. De ce? Din cauza penuriei de gaze. Cel puţin aşa a avertizat Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al economiei.

„În timpul iernii, există amenințarea unui scenariu în care trebuie impuse efectiv reduceri. În opinia mea, acest lucru ar duce la o criză economică severă în Europa și în Germania, iar acest lucru trebuie evitat cu orice preț”, a declarat luni Robert Habeck.

Se doreşte un plafon pentru importurile din Rusia

„O criză de aprovizionare într-o țară duce la o criză economică în alta. Suntem angajați și dependenți de solidaritate în acest caz.” Habeck a susținut propunerea SUA de a introduce un plafon de preț pentru importurile de energie din Rusia, cu condiția ca un număr suficient de țări să participe.

Creșterea prețurilor la energie reprezintă o „povară grea pentru consumatori și industrie”, a declarat Habeck, care a cerut industriei și consumatorilor să economisească gazul pentru a se pregăti pentru iarnă. „Trebuie să avem stocuri complete, trebuie să reducem consumul și avem nevoie de mai multă capacitate”.

Rusia şi-a redus livrările

Plafonul ar limita câți bani poate câștiga Rusia din fiecare baril de petrol pe care îl vinde pe piața mondială. Rusia și-a redus livrările de gaze către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, Germania fiind afectată în mod deosebit.

Peședintele SUA, Joe Biden, și administrația sa au făcut din reducerea prețurilor la carburanți principala lor prioritate pe plan intern, Biden susținând recent o scutire de impozit pe benzină la care se opun mulți membri ai propriului său partid.

author avatar
Andrei Ștefan