AcasăȘTIRI EXTERNELocomotiva Europei nici fum nu mai scoate

Locomotiva Europei nici fum nu mai scoate

Mai ușor de spus decât de făcut: în Germania, criza gazului rusesc a forțat guvernul să opteze pentru o utilizare sporită a cărbunelui înainte de iarnă. Dar există obstacole care împiedică repornirea centralelor electrice.

Termocentrala din Moorburg, cartier periferic al orașului Hamburg – una dintre cele mai moderne din țară – a fost închisă la începutul verii anului 2021, la numai șase ani de la punerea în funcțiune, în schimbul unor subvenții publice menite să reducă utilizarea cărbunelui în mixul energetic german.

Atunci când guvernul a decis, în fața riscului unei crize energetice majore în această iarnă, să repornească unele centrale electrice pentru a compensa scăderea drastică a livrărilor de gaz rusesc, toate privirile s-au îndreptat către turbinele Moorburg.

Dar compania Vattenfall, proprietarul suedez al centralei, a atenuat rapid speranțele: „Nu este de prevăzut ca centrala să se redeschidă”, a declarat un purtător de cuvânt, menționând „rugina” instalațiilor, după un an de inactivitate.

Coaliția cancelarului social-democrat Olaf Scholz a permis ca 27 de centrale electrice pe cărbune să reia producția pentru o perioadă limitată, până în martie 2024.

De la anunțul, la sfârșitul lunii iunie, a acestor posibile reporniri, o singură centrală s-a redeschis la capacitate maximă: cea de la Mehrum, la începutul lunii august, lângă Hanovra (nord) cu o capacitate de 690 MWh.Sectorul, la fel ca toată industria germană, este extrem de lipsit de forță de muncă.

În Moorburg, „majoritatea celor care au plecat și-au găsit locuri de muncă în altă parte sau s-au pensionat”, a declarat Robert Wacker, directorul uzinei.

„Nevoia de forță de muncă reprezintă câteva sute de posturi”, a confirmat pentru AFP grupul energetic RWE, care se pregătește să redeschidă trei blocuri de 300 MWh fiecare.

La începutul lunii iulie, centrala electrică Jänschwalde (est), situată la 150 de kilometri de Berlin, a anunțat că dorește să recruteze 100 de angajați.Unele instalații au fost deja parțial dezmembrate.

Aprovizionarea cu cărbune este la fel de dificilă.Nivelul scăzut al apei din râuri, care sunt supuse unei secete severe, îngreunează considerabil transportul fluvial de mărfuri, în special de materii prime. Rețelele de transport rutier și feroviar sunt supraîncărcate.

Ca urmare, centrala electrică pe cărbune a Uniper, Heyden 4, din vestul țării, va fi repornită luni, dar nu la capacitate maximă.

Furnizorul de energie STEAG intenționează, de asemenea, să scoată din rezervă două centrale electrice, stabilind luna noiembrie ca posibilă dată de repornire. Dar avertizează că va fi dificil să se respecte regula care prevede rezerve de cărbune pentru 30 de zile de funcționare la sarcină maximă „având în vedere situația logistică tensionată a transportului feroviar”.

Ponderea cărbunelui în producția de energie electrică din Germania a fost de 27,4% în 2021 și a scăzut constant în ultimii ani.

Olaf Scholz a declarat că nu va renunța la obiectivul său de a renunța la această sursă de energie poluantă până în 2030 și a exclus „o renaștere a combustibililor fosili”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
509 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai Olaf, cai nazistule hitlerist imputit, o sa te alerge la iarna chiar supusii tai de scalveti si cobai multilateral vaxxinati in cap, bai trepadusule ordinar, de aia sa iti faci tu griji !! Sa vezi ce fain o sa fie cand o sa iti dai seama ca ai prea multi dinti in gura, dar mai ales cand o sa te intrebe chiar micutii tai nazisti imputiti daca nu tie- prea cald cu toti dintii in gura !! Ha ha ha 🙂 Hai ca nu mai e mult, si incepe marele balci din Occident, cu multe focuri de tabara la liber !! Scapa numai cine poate, bai Olaf, bai agariciule micut nazist-globalist !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger