AcasăȘTIRI EXTERNELiz Truss va fi noul premier al Marii Britanii și șefa Partidului...

Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii și șefa Partidului Conservator

Liz TrussCum arată cabinetul lui Liz Truss! Primele nume de miniștri vehiculate

Liz Truss, o susținătoare fidelă a lui Boris Johnson, a fost numită luni pentru a deveni noul premier al Marii Britanii. Ea l-a învins pe fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak într-un vot prin corespondență al membrilor Partidului Conservator.

Conservatorii au decis: Liz Truss este cea care îi va succeda lui Boris Johnson la 10 Downing Street. Într-un vot anunțat luni, 5 septembrie, cei aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator l-au ales pe ministrul de Externe, care i-a rămas fidel până la capăt premierului demisionar.

A treia femeie care conduce guvernul britanic

Rezultatul votului, la care au participat aproximativ 200.000 de membri de partid în perioada 1 august – 2 septembrie, a lăsat puțin loc pentru suspans, întrucât Truss era în fața rivalului său, fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak, în sondaje.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat pe 21 iulie, 62% dintre membrii conservatori intervievați o preferau pe ea, față de 38% care au declarat că l-ar alege pe Sunak (o diferență de 24 de puncte). Liz Truss devine astfel a treia femeie care conduce guvernul britanic, după Margaret Thatcher (1979-1990) și Theresa May (2016-2019).

Liz Truss a câștigat alegerile promițând reduceri masive de taxe și adoptând o poziție dură față de sindicate. Rishi Sunak, un fost bancher bogat, a pierdut puncte prin faptul că a pledat pentru un realism economic departe de „basme” și a fost văzut ca un tehnocrat incapabil să înțeleagă dificultățile gospodăriilor britanice.

Liz Truss urmează să se deplaseze marți în Scoția pentru a se întâlni cu regina Elisabeta a II-a, care îi va cere să formeze un guvern.

Mult timp cotată pentru a-i succeda lui Boris Johnson, care a demisionat în iulie după scandaluri repetate, Liz Truss devine al patrulea reprezentant a Partidului Conservator care va conduce guvernul de la alegerile din 2015.

author avatar
Tudor Borcea