AcasăȘTIRI EXTERNELivrările de petrol rusesc spre Europa, realizate via Bulgaria! Sofia sfidează avertismentele...

Livrările de petrol rusesc spre Europa, realizate via Bulgaria! Sofia sfidează avertismentele CE

petrolLivrările de petrol rusesc spre Europa, realizate via Bulgaria! Sofia sfidează avertismentele CE

Bulgaria va permite unei rafinării de la Marea Neagră deținută de o companie petrolieră rusă să continue să opereze și să exporte produse petroliere către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2024, în ciuda avertismentelor de la Bruxelles că este împotriva sancțiunilor blocului comunitar.

Acordul dintre Bulgaria și Lukoil, deținută de Rusia, va oferi un impuls suplimentar de 350 de milioane de euro bugetului Bulgariei, potrivit estimărilor guvernului de la Sofia.

Afacerea va aduce 350 de milioane de euro în plus la bugetul de stat al Bulgariei

„Am realizat ceva foarte important: de la 1 ianuarie 2023, Lukoil va transfera toată producția, veniturile și impozitele care urmează să fie plătite în Bulgaria și nu, așa cum era înainte, în Țările de Jos sau Elveția”, a declarat vicepremierul bulgar Hristo Alexiev, după discuţii cu managerii companiei petroliere ruse, potrivit abcnews.go.com.

Acordul aduce beneficii și lui Lukoil, permițând instalației sale bulgare să evite parțial un viitor embargou al UE asupra majorității produselor petroliere rusești. „Rafinăria nu poate funcționa dacă exporturile sunt reduse”, a avertizat CEO-ul Ilshat Sharafutdinov.

Lukoil evită parțial embargoul petrolier european

Singura rafinărie a Bulgariei este principala sursă de benzină și motorină vândută pe piața bulgară, dar jumătate din producție este pentru export. În iunie, UE a interzis achiziționarea, importul sau transferul de țiței rusesc începând cu 5 decembrie și a altor produse petroliere rafinate din Rusia începând cu 5 februarie.

Bulgaria a primit o scutire și poate continua să importe țiței și produse petroliere prin transport maritim până la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, nu poate exporta produse petroliere produse din petrol rusesc în Bulgaria.

Oficialii din țara UE susțin că produsele petroliere pe care le exportă vor fi bulgare. Guvernul bulgar susține că interdicția de export ar dăuna economiei țării, deoarece aceasta va acumula un deficit pe piața internă după ce rafinăria Lukoil va opri producția.

author avatar
Andreea Vlad
331 afisari

3 COMENTARII

  1. & Probabil că este de cercetat și felul cum chimia și petrochimia contribuie la formarea sistemelor administrative și politice la nivel global, cu vâr de influență după cum s-a constatat mai recent în industria farmaceutică, vizibilă și în ascensiunea arabă prin petrol, și modul cum legăturile chimice și reacțiile chimiei se transferă și sunt preluate și „reciclate” și în relațiile dintre indivizi și la nivel social, administrativ, politic, ? Guvernatorul Isărescu recomanda ceaiurile, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger