AcasăȘTIRI EXTERNELIVE TEXT. RĂZBOI ÎN UCRAINA! PUTIN a ordonat ATAC TOTAL! Mariupol, primul...

LIVE TEXT. RĂZBOI ÎN UCRAINA! PUTIN a ordonat ATAC TOTAL! Mariupol, primul oraș care a căzut în mâinile rușilor?! – VIDEO

razboiLIVE TEXT. Rusia a atacat Ucraina! A început debarcarea rusă. Explozii în mai multe orașe - VIDEO

A început războiul în Ucraina! Rusia a atacat țara vecină cu avioane, tancuri și nave militare. Numeroase explozii au avut loc în mai multe zone, inclusiv capitala Kiev. Potrivit CNN, și Belarus atacă Ucraina, alături de Rusia.

UPDATE 16.39: Poliția ucraineană a declarat că Rusia a efectuat 203 atacuri de la începutul zilei, luptele fiind desfășurate aproape peste tot pe teritoriul Ucrainei.
Polițiștii de frontieră au spus că armata ucraineană luptă cu forțele ruse în apropierea orașului Sumî, din est.

Ministrul apărării al Ucrainei a declarat că unii militari ruși au fost luați prizonieri în lupte grele. Ministerul rus al Apărării a declarat că de la începutul operațiunii militare lansate pe 24 ianuarie, armata rusă a distrus 74 de instalații militare ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri.

UPDATE 14.33: Zeci de elicoptere rusești se îndreaptă spre Kiev. Imagini din jurul Capitalei Ucrainei

Pe Twitter au apărut imagini cu elicoptere rusești survolând la doar 15 kilometri de capitala Ucrainei, Kiev.

UPDATE 13.14. Sunt 40 de morți, 17 răniți și 19 persoane dispărute, până la această oră, potrivit BBC NEWS. Au murit, de asemenea, și 10 civili. O nouă explozie a putut fi auzită joi, în jurul prânzului, în capitala Kiev, potrivit unui martor citat de Reuters. De altfel, capitala și marile orașe sunt ținta atacurilor aeriene ale armatei ruse.

UPDATE 13.01 – Rachete lansate asupra Ucrainei din Transnistria! VIDEO

Pe Twitter au apărut imagini cu rachete lansate de pe teritoriul Transnistriei în direcția Ucrainei.


UPDATE 12.56. Trupele paramilitare din Batalionul Azov, acuzate că împiedică populația civilă din Mariupol să fugă din oraș.

Rușii susțin că Batalionul Azov îi folosește pe civili pe post de scuturi umane împotriva Armatei Roșii!

(sursa foto: Twitter/Olivier232323)

UPDATE 12.48. Pe Twitter au apărut imagini cu o coloană de blindate rusești îndreptându-se spre Ucraina.


UPDATE 12.37. Armata ucraineană anunţă că a ucis aproxmativ 50 de „ocupanţi ruşi” în regiunea Lugansk (est), după ce Rusia a lansat un atac în Ucraina, relatează AFP. „Aproape 50 de ocupanţi ruşi au fost lichidaţi în apropiere de localitatea Şciastia”, în estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene.


UPDATE 12.30. Ana Recvenco, ministrul de Interne al Republicii Moldova, a anunțat joi că țara sa își va închide spațiul aerian de la ora 12.00. În aceste condiții, cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi, mai ales în România. Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au anunțat că peste 2.000 de cetățeni ucraineni au trecut deja granița, refugiindu-se din calea atacurilor lansate de forțele armate ruse.


UPDATE 11.58. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia nu a reușit să treacă linia de contact din estul țării (până la ora 11:00). De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat ruperea legăturilor diplomatice cu Moscova. Totodată, Zelenski a lansat un apel către ucrainenii care au rude în Rusia să raporteze evenimentele care se întâmplă în prezent în Rusia.


UPDATE 11.48: Livrările de gaze către Europa, prin conductele Ucrainei, continuă. Ba chiar ar fi vorba despre un tranzit în creștere. „Tranzitul se derulează în conformitate cu calendarul convenit iar rezervările au crescut comparativ cu ziua anterioară. Miercuri rezervările au fost la 60 de milioane de metri cubi iar astăzi sunt la 83 de milioane de metri cubi”, a informat grupul rusesc, potrivit Agerpres.


UPDATE 11.45: Un avertisment de ultim moment vine de la Ministerul de Interne al Ucrainei. „Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Invadatorii care folosesc canalele de comunicații internaționale de securitate navală cer grănicerilor Brigadei de Frontieră Ismaili să se predea. Polițiștii de frontieră au preluat apărarea”, se transmite într-un comunicat al Ministerului, potrivit antena3.ro.


UPDATE 11.21. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață. Cu această ocazie, el a făcut un apel la cetățeni: „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

Acum un minut am avut o convorbire cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să își păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează!”.


UPDATE 11.04. Sunt înregistrate primele victimele ale invaziei din Ucraina. Cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

AFP a publicat imagini cu un bloc de locuințe din orașul Chuguev, Ucraina, lovit într-un bombardament. În imagini se văd pompieri care încearcă să stingă focul izbucnit la mai multe etaje ale clădirii.

UPDATE 10.49. Un avion ucrainean a fost interceptat joi, la 6 dimineața, de aviația românească la Bacău. Somat, pilotul a aterizat și s-a predat, anunță Ministerul Apărării într-un comunicat.

UPDATE 10.30. Statele Unite nu vor trimite militari în Ucraina și nici nu se vor implica într-o confruntare directă cu Rusia, a anunțat, joi, Jean Peski, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, în contextul conflictului din Ucraina. „Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia și nici nu vom trimite soldați în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia”, a declarat Jean Peski. „Nu știu de câte ori trebuie să vă mai spun: nu există nicio posibilitate ca președintele să trimită soldați americani în Ucraina care să lupte cu Rusia”, a precizat Jen Psaki.

UPDATE 10.21. Oleksandra Matviichuk, președintele Centrului pentru Libertăți Civile din Kiev, a declarat joi pentru CNN că se teme că atacul rusesc asupra Ucrainei va provoca o „criză a refugiaților”. Sunt la Kiev. Și mulți oameni rămân la Kiev și vor lupta pentru țara noastră și pentru orașul nostru și pentru demnitatea noastră”, a spus ea. „Dar oameni cu copii, oameni fără părinți, oameni care sunt speriați (vor) încerca să părăsească (orașul)”. Ea a adăugat că se teme că atacul Rusiei va viza și jurnalişti, activiști civili, apărători ai drepturilor omului și voluntari „care sunt… rezistenți la ocupație”.

UPDATE 10.18. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunță că România cere consultarea aliaților din NATO în urma atacului declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Mai exact, este vorba despre activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune că unul dintre aliații Alianței Nord Atlantice se află în impas și are nevoie de ajutor în caz de mai rău. Joi dimineață, Polonia și țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au cerut consultări NATO în temeiul articolului 4 al Alianței.

______________________________________

UPDATE 10.11. Stațiile de metrou devin buncăre improvizate în Kiev, pe măsură ce oamenii părăsesc capitala Ucrainei. Stațiile sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri. Gările sunt pline, dar nu și trenurile, care încă circulă fără probleme.

UPDATE 10.03. Forțele armate ruse ar fi suprimat apărarea antiaeriană a Ucrainei și au dezactivat infrastructura bazelor aeriene ucrainene, a anunțat Ministerul rus al Apărării. „Sistemele de apărare aeriană ale forțelor armate ale Ucrainei au fost suprimate. Infrastructura militară a bazelor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei a fost scoasă din funcțiune”, a declarat departamentul militar rus într-un comunicat publicat joi, relatează Interfax.

____________________________________

UPDATE 9.58. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) joi, la 11.00, în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

UPDATE 9.56. De la Palatul Victoria s-a anunțat, joi dimineață, că premierul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, „task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dar și cei ai Finanțelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, și Muncii, Marius Budăi, fac parte din acest grup de lucru. De asemenea, și secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

„Principalele responsabilități sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice”, s-a mai transmis în comunicatul venit de la Palatul Victoria.

UPDATE 9.57. Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO s-au reunit de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse, Reuters şi DPA.

______________________________________

UPDATE 9.50. Imaginile oferite de serviciul de urmărire a zborurilor Flightradar24 arată că spațiul aerian de deasupra Ucrainei și Rusiei s-a golit, din cauza avioanelor militare în zonă. Joi dimineață, autoritățile aviatice ucrainene au emis o notificare prin care se restricționează accesul în spațiul aerian al țării, acoperind regiunile din jurul Kievului, Dnipro, Lviv, Odesa și Simferopol. Autoritățile europene de reglementare a aviației au avertizat, de asemenea, că orice aeronavă civilă din apropierea graniței cu Ucraina s-ar putea confrunta cu „risc ridicat” de a fi lovită.

UPDATE 9.46. Vehicule militare rusești au pătruns în Ucraina prin Crimeea, potrivit unui videoclip difuzat de poliția de frontieră ucraineană. Nu este clar din ce punct de trecere a frontierei intră vehiculele în Ucraina – Chongar în est sau Kalanchak în vest, transmite CNN.

UPDATE 9.38. Apar fotografii din capitala ucraineană Kiev, cu cozi uriașe de mașini care părăsesc orașul după atacul Rusiei de joi dimineață. Traficul intens pare să se deplaseze spre vest, departe de locul unde s-au auzit explozii în joi dimineață. Sunt puține mașini care merg spre est.

 

UPDATE 9.25. Imagini cu fragmente dintr-o rachetă de croazieră ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev circulă pe Twitter:

_________________________________

UPDATE 9.20. Liderii europeni condamnă invazia Rusiei „în termeni cât mai puternici”. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene au emis joi o declarație comună în care condamnă acțiunea militară rusă în Ucraina. „Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală”, au declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 9.10. Bursa de la Moscova a anunțat joi că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale, până la o nouă notificare, conform CNN.

UPDATE 9.00. Forțele Armate Ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un ecliopert militar rusesc în estul Curainei, în apropiere de Luhansk. „Forțele combinate oferă o respingere demnă forțelor armate ale Federației Ruse. Unitățile militare în pozițiile lor. Inamicul suferă pierderi. Păstrați-vă calmul!”, le-a transmis cetățenilor ministrul Apărării din Ucraina.

UPDATE 8.50. Rusia ar fi lansat mai multe atacuri care au țintit în special aeroporturile și infrastructura militară astfel încât să-și asigure superioritatea aeriană. Explozii au avut loc chiar și pe un aerodrom militar din vestul Ucrainei, la 50 de km de granița cu Polonia.

Harta atacurilor Rusiei în Ucraina

Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața. Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv. Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.

___________________________________________________

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, foarte devreme, o operațiune militară specială în Donabs. „Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00. Putin a denunțat încă o dată un „genocid” orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

Liderul de la Kremlin se adresează totodată soldaților ucraineni, spunându-le: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”. Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.

Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Chornobaivtsi, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control.”, transmite armata ucraineană.

Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina. Centrele de control, cum ar fi aerodromurile și cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev și Harkov, a transmis un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko.

știre în curs de actualizare

author avatar
Andreea Vlad
4.507 afisari

26 COMENTARII

    • Praise the Lord and pass the ammunition! sau mai pe romaneste : Va rugati, va rugati dar pusca din mana nu o lasati!

  1. Ukraina, e o tara care si a batut joc de noi si de minoritatea romaneasca , sincer sa faca rusii ce vor ei, ca Ukraina e a lor dintotdeauna

    • Pe mine ma surprinde armata ucrainiana, care nu a ripostat deloc pana acum deși au ceva armament nou și niște sisteme de rachete, observ ca foarte mulți ucrainieni prefera fuga, așteptând ca alți se le rezolve probleme, ceva îmi spune ca sunt sabotati din interior, chiar de către armata ucrainiana, nu îmi pot imagina ca sunt atât de slabi la capitolul armata, sa nu reziști nici măcar o sap de lupte

  2. Securistilor e randul vostru! Terminam ce am inceput in ’89. Lustratie si pentru voi si pentru copiii vostri!

  3. haideti sa uitam de facturile de la energie , de saracie , foame si batjocura din pandemie si sa urmarim noul film de razboi ruso-american . vizionare placuta !

  4. Doctatorul Putin mai are inca timp sa nu fie considerat criminal de razboi si condamnat la Haga pt crime de razboi.
    Rog Ucraina sa filmeze tot si sa dea pe internet.

    • Esti un bou, habar nu ai pe ce lume traiesti. Adicā, dupā tine, e bine cā au bombardat Iugoslavia. E bine si ce s-a fācut cu Irak, Libia etcetera, da?Toti mancurtii se dau destepti.

      • Da in Irak a fost o greseala dar in rest nu am ce sa regret. Uite mai bine mancurt decat un rus barbar.

    • Pe mine ma surprinde armata ucrainiana, care nu a ripostat deloc pana acum deși au ceva armament nou și niște sisteme de rachete, observ ca foarte mulți ucrainieni prefera fuga, așteptând ca alți se le rezolve probleme, ceva îmi spune ca sunt sabotati din interior, chiar de către armata ucrainiana, nu îmi pot imagina ca sunt atât de slabi la capitolul armata, sa nu reziști nici măcar o sap de lupte

  5. Orice e bine sa fii azi decat un rus barbar inrolat in armata lui Mamon fiul de sange a lui Satan.

  6. Multa dezinformare in media / on line romaneasca.Imi aduce aminte de revolutia din 89.
    Ba ca e…ba, dezinformare, ca nu e…
    Nu mai sunt oamenii spalati pe creier din epoca ceausista.
    CNA ar trebui sa intervina.
    Dar si alte autoritati.
    Oamenii obisnuiti sunt speriati.

  7. Ați observat ce mult seamănă stema NATO cu zvastica? Priviți imaginea cu naziștii din trupele Azov.

  8. Singurii proști în toată aiureala asta sunt cei care-și iau informațiile de la televizor. Că Putin va ocupa fizic sau nu Ucraina, nici nu mai contează, regimul comediantului vândut Americii va înceta de facto.
    E curios cum unii au o problemă cu Putin, care-și urmărește interesele național-economice, dar n-au o problemă cu iohanus și gașca lui de trădători care vând România la bucată…

  9. Foarte mulți specialiști din media românească, care pana mai ieri îți recomandau cu fermitate de 100 % eficenta serurilor experimentale, care au început sa se fâșaie rău de tot, dar ce, i mai rău ca au apărut reacțiile adverse ale vaccinului, iar responsabilitatea va fi pasata și ascunsa, acum acești teapadusi din media sunt specialiști în materie de război, dacă mâine se schimba stăpâni lumi, acești teapadusi imp cu impostoru Werner o sa, i ridice osanale celuilalt stăpân, asa ca nu va mai puneți încrederea în clasa actuala politica trădătoare de neam și țară și care își vede doar interesu personal

  10. America se dovedeste slaba. Nu degeaba Afganistanului i se spune cimiturul imperiilor. Solutia e foarte simpla in cazul de fata. Direct sau prin interpusi, Nato trebuia sa bombardeze Moscova.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger