AcasăȘTIRI EXTERNELituania se opune recunoașterii vaccinului Sputnik V pe certificatul de vaccinare european

Lituania se opune recunoașterii vaccinului Sputnik V pe certificatul de vaccinare european

Lituania se opune recunoașterii vaccinului Sputnik V pe certificatul de vaccinare european

Europa ar trebui să se concentreze pe accelerarea producției de vaccinuri locale, în care a investit, mai degrabă decât să aprobe vaccinurile rusești, a declarat ambasadorul Lituaniei pe lângă UE.

Potrivit ambasadorului Simonas Satunas, includerea de vaccinuri neautorizate de autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor, precum Sputnik V din Rusia, în programul certificatului de vaccinare  propus de Comisia Europeană (pentru a relansa călătoriile intracomunitare) este o linie roșie.

Lituania este „ferm convinsă că numai vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) ar trebui să facă parte din certificatul verde digital”, a declarat Satunas.

Certificarea propune crearea unui sistem de înregistrare care să permită înregistrarea stării de vaccinare, precum și a infecțiilor anterioare cu coronavirus și a rezultatelor testului Covid-19. Programul își propune să faciliteze călătoriile în întreaga UE.

Vorbind duminică la televiziunea franceză, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că executivul european de la Bruxelles intenționează să lanseze programul de certificare vaccinală până la jumătatea lunii iunie.

Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V face obiectul unui examen aprofundat al EMA, dar încă nu a primit undă verde. Autoritatea de reglementare a medicamentelor urmează să inspecteze și facilitățile în care este produs vaccinul, în luna aprilie.

Sprijin pentru industria europeană de medicamente

În loc să se bazeze pe vaccinuri neaprobate în UE, precum Sputnik V, Europa ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de vaccinuri locale în care a investit, a spus ambasadorul Lituaniei. De exemplu, companiile farmaceutice germane BioNTech și CureVac au primit fonduri publice de la UE.

Recunoașterea doar a vaccinurilor autorizate de EMA pe certificatul de vaccinare european este o modalitate de a sublinia și consolida încrederea în instituții ale blocului comunitar, precum EMA și Centrul european pentru prevenirea și combatarea maladiilor, a spus Simonas Satunas, scrie Politico.

El este, de asemenea, o modalitate de susținere a sprijinului pentru industria farmaceutică europeană, a adăugat el.

Un vaccin geopolitic

În timp ce Moscova neagă afirmația potrivit căreia Sputnik V este un vaccin geopolitic, el a apărut în punctele fierbinți contestate, cum ar fi estul Ucrainei și enclavele susținute de Rusia în Georgia.

Sputnik V a jucat, de asemenea, un rol în criza politică în creștere din Slovacia, care l-a făcut pe premierul Igor Matovič să anunțe, duminică, că va demisiona după ce alte partide s-au opus achiziționării vaccinului fabricat în Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger