AcasăȘTIRI EXTERNELira turcească își continuă prăbușirea. Cozi la „pâinea poporului”

Lira turcească își continuă prăbușirea. Cozi la „pâinea poporului”

În Istanbul și Ankara oamenii stau la cozi nesfâșite ca să cumpere pâine subvenționată, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan, din ce în ce mai rupt de realitate, îl invocă pe Allah să oprească inflația.

FILE PHOTO Turkish President Tayyip Erdogan in Sochi Russia September 29 2021 SputnikVladimir SmirnovPool via REUTERS ATTENTION EDITORS THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTYFile Photo

Pâinea de 250 de grame costă 1,25 lire turcești, față de 2,50 lire, prețul de pe piața liberă.

Moneda turcă a atins luni un nou minim istoric, trecând pentru prima dată pragul de 20 de lire pentru un euro, după ce Erdogan a promis că va continua politica sa economică de reducere a dobânzilor.

Inflaţia  a atins peste 21% pe parcursul unui an în noiembrie şi reduce zilnic puterea de cumpărare a turcilor. Produse de bază ca uleiul de floarea-soarelui şi-au văzut preţurile crescând cu 50% pe parcursul unui an. Populația schimbă rapid lirele în dolari sau aur.

Opoziţia acuză Oficiul naţional de statistică (Tüik) că subevaluează conştient inflaţia. Apelurile repetate ale lui Erdogan – a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel după 19 ani la putere – au stat la baza unei reduceri cu 500 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a Băncii Turciei începând din luna septembrie și au aruncat moneda turcească în cea mai gravă criză din ultimele două decenii: numai în ultimele 30 de zile lira a pierdut 35% din valoare.

“Nu îi voi lăsa pe concetăţenii mei, poporul meu, să fie zdrobiţi de ratele dobânzilor. Dacă Allah vrea, inflaţia va scădea cât mai curând posibil”, a spus președintele Turciei.

Șeful statului susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile, într-o perioadă în care  cele mai multe bănci centrale se gândesc sau au adoptat deja majorări de dobândă pentru a ţine sub control creşterea inflaţiei.

Analiștii consideră că politica monetară neortodoxă promovată de Erdogan şi lipsa de independenţă a băncii centrale – de la conducerea căreia a demis trei guvernatori din 2019 – nu au făcut decât să tragă în jos lira turcească şi să majoreze inflaţia.

În încercarea de a opri deprecierea lirei, Banca Turciei a intervenit de cinci ori pe piaţă în luna decembrie, a vândut peste şase miliarde de dolari din rezervele sale valutare şi aşa  mult diminuate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
706 afisari

1 COMENTARIU

  1. Credeam că proiectul Turcia va ține mai mult, cîteva zeci de ani. Fie atîta a fost plănuit să țină, fie s-au răzgândit. Nu are nimic de-a face cu purtarea lui Erdogan; toți şefii de state sînt simpli actori politici în mâna celor ce conduc lumea.
    Cineva-mi spunea că s-a întîlnit cu un turc din Turcia ce a venit la noi pe la-nceput de ani 1990. Spunea că nu înțelegea de ce l-am împuşcat pe Ceauşescu, în România fiind mult mai bine decît în Turcia atunci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger