AcasăȘTIRI EXTERNELira sterlină se prăbușește, finanțele britanice sunt la limită. Luna de miere...

Lira sterlină se prăbușește, finanțele britanice sunt la limită. Luna de miere a premierului Liz Truss s-a terminat

liz trussTelefonul lui Liz Truss, spart de agenţi care ar lucra pentru Putin. Ce informații au copiat

După trei săptămâni de mandat, noul prim-ministru britanic Liz Truss se află în dificultate, în condițiile în care bugetul de reducere a impozitelor anunțat vinerea trecută a speriat piețele financiare, ducând costurile de împrumut ale Marii Britanii la o creștere fulminantă, iar lira sterlină la un minim istoric.

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut la un minim record față de dolar, în timp ce piețele au reacționat la cel mai mare pachet de reduceri de taxe din ultimii 50 de ani, un plan care a generat așteptările că împrumuturile vor crește. Lira sterlină s-a prăbuşit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanţate prin cea mai mare creştere a împrumuturilor din 1972 încoace.

Cel mai radical pachet de reduceri de taxe și impozite

Ministrul de Finante Kwasi Kwarteng a fost nevoit să emită o declarație de urgență luni târziu, promițând un nou pachet de reforme pe partea ofertei în următoarele săptămâni și un „plan fiscal” complet evaluat pe 23 noiembrie pentru a face ca nivelul datoriei britanice să scadă pe termen mediu.

Kwasi Kwarteng, a anunțat, vineri, cel mai radical pachet de reduceri de taxe și impozite din ultimii 50 de ani, diminuând povara fiscală atât pentru angajați, cât și pentru companii, al căror impact bugetar este estimat la 45 de miliarde lire străine. Printre măsurile anunţate se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%.

Din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.

În paralel, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% începând din luna aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se preconiza.

Iritare în rândurile Partidului Conservator

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, nu a oferit nicio creștere imediată a ratelor, dar a avertizat că comitetul monetar al băncii „nu va ezita să modifice ratele dobânzilor, dacă este necesar” pentru a reduce inflația de două cifre. Lira sterlină s-a redresat oarecum mai târziu în cursul zilei, dar nici pe departe suficient pentru a recupera pierderile recente, scrie Politico.

Turbulențele economice au provocat un val de iritare în rândurile Partidului Conservator, parlamentarii temându-se că reputația de lungă durată a partidului lor pentru o gestionare economică solidă este acum în mare pericol. În mod tradițional, conservatorii au avut succes politic în a-și prezenta adversarii laburiști ca fiind foarte cheltuitori și incapabili din punct de vedere economic.

„Sunt foarte îngrijorat”, a declarat unul dintre zecile de parlamentari conservatori care l-au susținut pe adversarul lui Truss, Rishi Sunak, în competiția pentru conducerea partidului. „Efectul asupra ratelor dobânzilor este ceea ce mă sperie cel mai mult”

O astfel de neliniște cu privire la abordarea lui Truss este obișnuită în rândurile conservatorilor. Noul prim-ministru a intrat în Downing Street în urmă cu trei săptămâni într-o poziție politică precară, după ce nu a reușit să câștige sprijinul unei majorități a propriilor deputați în etapa parlamentară a cursei pentru conducere.

Prietenii și criticii ei au sugerat deopotrivă că ar putea avea la dispoziție doar două sau trei săptămâni pentru a dovedi partidului că are instrumentele pentru a conduce țara într-o perioadă de criză economică.

Dar, deși un plan de salvare a energiei în valoare de mai multe miliarde de lire sterline, anunțat în a treia zi de mandat a lui Truss, a fost destul de bine primit, ea nu a avut ocazia să îl vândă țării, deoarece agenda sa planificată a fost depășită de moartea reginei Elisabeta a II-a. Un alt parlamentar a spus: „Acesta este un teritoriu periculos. Ceea ce nu a realizat premierul este că orice câștiguri obținute prin reducerile de taxe vor fi mai mult decât compensate de creșterea plăților ipotecare”.

Nici neliniștea din rândurile conservatorilor nu este limitată la adversarii declarați ai lui Truss. Un fost ministru care a susținut-o în cursa pentru conducerea țării a declarat că decizia de a nu publica previziunile economice oficiale alături de reducerile de taxe de săptămâna trecută a fost „un autogol”.

author avatar
Tudor Borcea
313 afisari

6 COMENTARII

  1. ALTA PRICEPUTA ?,dupa Ursula habarnista si hoata !,iata ca si UK are parte de alta habarnista Liz Truss.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger