AcasăȘTIRI EXTERNELira s-a prăbușit: criptomania a cucerit Turcia

Lira s-a prăbușit: criptomania a cucerit Turcia

Pe strada Istiklal – una dintre cele mai aglomerate din Istanbul – trecătorii aruncă o privire la un ecran care afișează prețurile criptomonedelor în fereastra de la NakitCoins.

Criza economică a Turciei a împins milioane de oameni să își scufunde efectiv economiile în Bitcoin, Ethereum și alte monede digitale. Noii adepți nu sunt neapărat atrași de promisiunea de investiții a criptomonedelor, dar le văd ca un depozit de valoare, deoarece lira turcească a pierdut mai mult de 40% din valoare doar anul trecut.

Apetitul tot mai mare pentru cripto este cea mai recentă manifestare a căutării publicului turc de investiții sigure, a spus Cem Yilmaz, care a fondat NakitCoins în 2018 și a deschis acum trei sucursale în țară.

În 2021, s-au înregistrat un milion de tranzacții zilnice în criptomonede în Turcia, potrivit datelor Chainalysis și Kaiko.

Panourile publicitare și spoturile de televiziune promovează din ce în ce mai mult modalități prin care publicul poate intra pe piața cripto, iar pe majoritatea canalelor de știri sunt listate valorile actualizate ale Bitcoin, alături de dolarul american și euro.

Turan Sert, consilier al Paribu, cel mai mare schimb online de criptomonede din Turcia, a declarat pentru Al Jazeera că gradul de conștientizare sporit subliniază modul în care ecosistemul cripto înlocuiește din ce în ce mai mult moneda străină sau depozitele tradiționale de valoare precum aurul folosit ca acoperire împotriva unei lire locale a cărei valoare este zdruncinată de incertitudinea economică.

„În trecut a fost dolarizare, adică pentru a evita fluctuațiile lirei, oamenii își păstrau activele în dolari”, a spus el „Acum, tendința recentă se numește criptomanie”.

Paribu, care le permite turcilor să-și folosească conturile bancare pentru a cumpăra și vinde criptomonede, și-a crescut baza de utilizatori de la aproximativ 1,5 milioane la începutul anului 2021 la 5 milioane până la începutul lui 2022, în timp ce volumul mediu zilnic de tranzacționare a crescut de la 20 de milioane de dolari pe zi în 2020 la peste 500 milioane USD în prezent.

“Dacă adepții monedelor digitale și-ar face propriul partid, ar fi al treilea cel mai mare din parlament”, subliniază Sima Baktas, un avocat specializat în criptomonede și co-fondator al CryptoWomen Turkey, o organizație non-profit care organizează seminarii criptografice și ateliere de educare a publicului. El estimează că cel puțin 14 milioane de oameni din populația de 84 de milioane a Turciei dețin astăzi criptomonede.

author avatar
Radu Jacotă Redactor