Cauta

Lipsa de combustibil, alimente și muncitori: englezii intră în “iarna nemulțumirilor”

Creșterea facturilor la energie și a unei penurii critice de lucrători care duc la constrângeri în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente și combustibil amenință cu blocarea recuperării Marii Britanii de la pandemie și cu proteste pe stradă.

Crizele au stârnit discuții în ziare și în rândul politicienilor despre o „iarnă a nemulțumirilor”, o referire la valul de greve din 1978-79 care a adus în genunchi economia britanică.

Se vorbește chiar despre “stagflare”, combinația de coșmar dintre stagnarea economiei și inflația ridicată.

Ponoasele Brexitului

Deși întârzierile lanțului de aprovizionare și creșterea costurilor cu alimentele și energie afectează mai multe economii majore, Marea Britanie suferă mai mult din cauza Brexitului, notează CNN. Mai exact, forma Brexitului urmărită de guvernul britanic – care a introdus politici stricte de imigrație și a scos țara de  pe piața UE pentru bunuri și energie, ceea ce face mult mai dificil pentru companii să angajeze lucrători europeni.

În graba ideologică a prim-ministrului Boris Johnson de a „face Brexit” pe fondul negocierilor cu Uniunea Europeană, acordurile din mai multe domenii cruciale, inclusiv energia, au fost respinse.

Locuri de muncă vacante, aprovizionare vulneabilă

Marea Britanie a înregistrat un record de 1 milion de locuri de muncă vacante în perioada iunie – august, potrivit Office for National Statistics. Multe produse nu au fost livrate ca urmare a unui număr mai mic de șoferi de camioane.

Guvernul a fost forțat să retragă parțial urmele politicii sale stricte de imigrare post-Brexit după ce mii de benzinării au rămas în pană de combustibil în weekend și comercianții cu amănuntul au avertizat că țara are doar 10 zile pentru a „salva Crăciunul”. Executivul va elibera vize temporare pentru 10.500 de șoferi străini de camioane.

Dar grupurile din industrie spun că măsura nu va face prea multe diferențe, în parte pentru că nu este clar dacă lucrătorii din UE vor să se întoarcă într-o țară care a devenit mai ostilă față de prezența lor.

Armata se pregătește acum să ajute la livrarea combustibilului pe fondul avertismentelor din partea Asociației Medicale Britanice, potrivit căreia lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv șoferii de ambulanță, nu își vor putea face treaba.

De asemenea, Marea Britanie, care a părăsit piața internă a energiei din UE la 31 decembrie 2020,se confruntă cu o creștere a costurilor gazelor naturale și a electricității.

Economia țării rămâne cu 2,1% mai redusă decât înainte de pandemie, iar economiștii de la Berenberg nu prevăd o recuperare completă până în al doilea trimestru al anului 2022. Prin comparație, S&P Global Ratings se așteaptă ca Europa să revină la nivelul anterior crizei înainte de sfârșitul acestui an.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version