AcasăȘTIRI EXTERNELiderul separatist catalan Carles Puigdemont, arestat în Italia

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, arestat în Italia

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, arestat în Italia

Exilat în Belgia din 2017, fostul șef al guvernului catalan Carles Puigdemont a fost arestat joi, 23 septembrie, de poliția din Italia, în Sardinia, în baza unui mandat european de arestare. Acuzat de „sediție”, riscă să fie extrădat în Spania. 

Potrivit avocatului său, Gonzalo Boye, Carles Puigdemont a sosit în Sardinia de la Bruxelles joi după-amiază pentru a participa la un festival folcloric catalan, venind ca „eurodeputat”.

În fața judecătorilor

Gonzalo Boye a explicat că arestarea lui Puigdemont a avut loc pe baza unui mandat European datând din 14 octombrie 2019.

„La sosirea sa pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de poliția de frontieră italiană. Vineri, va fi prezentat judecătorilor Curții de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia”, a comentat Josep Lluis Alay, șeful său de cabinet.

„Alături de tine, Carles”

Noul președinte regional al Cataloniei, Pere Aragones, a reacționat imediat pe Twitter, „condamnând ferm persecuția și această represiune judiciară”.

„Destul. Amnistia este singura cale. Autodeterminarea este singura soluție. Alături de tine, Carles”, a spus Pere Aragones.

Apeluri la manifestații în Catalonia din partea separatiștilor, vineri, în fața consulatului italian din Barcelona au început să circule pe rețelele de socializare, în timp ce un fost președinte regional, Quim Torra, a descris ca fiind „catastrofală” o posibilă extrădare a lui Puigdemont în Spania și a cerut separatiștilor să fie „în alertă maximă”.

De partea sa, guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez și-a exprimat „respectul față de deciziile autorităților și instanțelor italiene”.

Madrid: Va răspunde pentru faptele sale

„Arestarea lui Carles Puigdemont corespunde unei proceduri legale în curs care se aplică oricărui cetățean al UE care trebuie să răspundă pentru faptele sale în fața instanțelor judecătorești”, a declarat palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol, adăugând că Puigdemont ar trebui „să se supună acțiunii justiției ca orice alt cetățean”.

Carles Puigdemont nu a beneficiat de grațierea acordată, la sfârșitul lunii iunie, celor nouă separatiști închiși în Spania.

Madrid dorește să obțină extrădarea lui Puigdemont pentru rolul său în organizarea, în 2017, a unui referendum privind independența Cataloniei, declarat ilegal de către instanțele spaniole. El a fost demis la acea vreme și a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiția spaniolă care, în octombrie 2019, a condamnat mai mulți foști membri ai echipei sale guvernamentale la închisoare.

La fel ca ei, Puigdemont este urmărit penal pentru „sediție”, dar este acuzat și de „delapidare de fonduri publice”.

Fără imunitate parlamentară

În martie 2018, a fost arestat pentru prima dată la cererea Spaniei, de data aceasta în Germania. Dar a fost eliberat câteva zile mai târziu, după ce justiția germană a renunțat la acuzația de „rebeliune” împotriva sa.

Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Puigdemont și a altor doi europarlamentari independenți la 9 martie, măsură care a fost confirmată pe 30 iulie de Tribunalul UE, scrie France 24.

Dar această decizie a făcut obiectul unui recurs a cărui hotărâre definitivă pe fond din partea justiției UE trebuie pronunțată „la o dată ulterioară”. Această măsură a reactivat pentru moment procedura de arestare care îl vizează.

Arestarea în Italia a liderului catalan vine la o săptămână după reluarea negocierilor dintre guvernul spaniol de stânga și executivul regional catalan, în încercarea de a găsi o soluție la criza politică din Catalonia.

author avatar
Tudor Borcea