AcasăȘTIRI EXTERNELiderii UE neagă alegerile din Belarus. „UE va impune în scurt timp...

Liderii UE neagă alegerile din Belarus. „UE va impune în scurt timp sancţiuni”. Reacția președintelui Aleksandr Lukaşenko

La summitul extraordinar al Uniunii Europene, care a avut loc, miercuri, prin videoconferință, liderii europeni au afirmat că nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora a fost ales actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere”

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul summitului.

Potrivit președintelui Consiliului European, UE va adopta sancţiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

„UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr substanţial de indivizi responsabili pentru violenţe, represiune şi fraudă electorală”, a precizat Charles Michel.

În acest context, cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferinţă de presă de după summit, „violenţa brutală” împotriva protestatarilor din statul est-european.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul comunitar va redirecţiona 53 de milioane de euro de la guvern spre societatea civilă, victimelor represiunii de stat în timpul protestelor şi lupta împotriva COVID-19.

Reacția președintelui Aleksandr Lukaşenko

Ea a mai spus că violenţa împotriva protestatarilor nu poate fi acceptată şi că ar trebui adoptate cât de curând posibil sancţiuni împotriva oficialilor responsabili.

Von der Leyen a mai afirmat că UE susţine dialogul între autorităţile din Belarus şi opoziţie şi că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa ar putea facilita acest dialog.

De cealaltă parte, preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat miercuri Occidentul că finanţează pe faţă protestele opoziţiei care se desfăşoară de 11 zile în această ţară, în timp ce Minskul a interzis intrarea a 17 ziarişti străini, pe motiv că nu aveau acreditări pentru a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul fostei republici sovietice.

„State occidentale declar direct şi făţiş, fără să se ascundă, că strâng resurse şi le trimit în Belarus”, a declarat preşedintele Lukaşenko, potrivit dcnews.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu