AcasăȘTIRI EXTERNELiderii G7, reuniune de urgență. Situația din Afganistan e sfâșietoare!

Liderii G7, reuniune de urgență. Situația din Afganistan e sfâșietoare!

AfganistanLiderii G7, reuniune de urgență. Situația din Afganistan e sfâșietoare!

O reuniune virtuală a liderilor G7 asupra Afganistanului are loc marţi, 24 august, la solicitarea premierului britanic Boris Johnson, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit).

„Voi convoca marţi liderii din G7 pentru discuţii urgente asupra situaţiei din Afganistan. Este vital ca membrii comunităţii internaţionale să conlucreze pentru a asigura evacuări sigure, pentru a preveni o criză umanitară şi a ajuta poporul afgan să protejeze progresele din ultimii 20 de ani”, a anunţat Johnson pe Twitter.

Liderii G7 vor discuta despre evacuarea miilor de oameni care încearcă să iasă din Afganistan, în condițiile în care există tot mai multe temeri că timpul pentru acest lucru nu va fi suficient, relatează Reuters. La mai bine de o săptămână după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, mii de persoane încearcă încă să plece din această ţară, cu riscul vieţii lor, în timp ce operaţiunile de evacuare a cetăţenilor străini continuă în condiţii dificile.

Evacuările se desfășoară pe „picior de război”, deoarece trupele străine încearcă să respecte termenul limită de 31 august convenit anterior cu talibanii pentru retragerea tuturor străinilor, a declarat un diplomat NATO.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a anunțat că militanții nu permit staționarea soldaților străini în Afganistan după 31 august, la scurt timp după ce Marea Britaniei a anunțat că va solicita Statelor Unite să mențină trupele după această dată, relatează The Guardian. Talibanii au afirmat că depășirea a termenului va fi considerată „o extindere a ocupației” și ar aduce „consecințe”.

G7, sub presiune

Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Franței, Germaniei, Canadei și Japoniei care se întâlnesc virtual marți pot folosi posibilitatea recunoașterii oficiale comune sau a reînnoirii sancțiunilor pentru a-i convinge pe talibani să respecte promisiunile de a respecta drepturile femeilor și relaţiile internaționale.

„Liderii G7 vor ajunge la un acord pentru a coordona decizia dacă sau când îi vor recunoaște pe talibani. Și se vor angaja să colabreze în continuare îndeaproape”, a spus un oficial european.

O reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor din G7 a avut loc deja joi. La finalul acestei reuniuni, miniştrii i-au îndemnat pe talibani să garanteze securitatea cetăţenilor străini şi afganilor care doresc să părăsească Afganistanul, notează sursa citată. De asemenea, ei au subliniat necesitatea ca toate părţile să respecte dreptul internaţional umanitar.

author avatar
Andreea Vlad
169 afisari

1 COMENTARIU

  1. Liderii G7 in SEVRAJ !!, CINE A GENERAT ACEASTA SITUATIE ??,-VOI ,IAR AZI DATI DIN COLT IN COLT !.
    CATI ANI I-ATI TERORIZAT VOI PE AFGANI ??,AZI LE-A VENIT LOR RANDUL SA VA SCOATA DIN AFGANISTAN IN SUTURI !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger