AcasăȘTIRI EXTERNELiderii G20 aprobă taxarea multinaționalelor

Liderii G20 aprobă taxarea multinaționalelor

Liderii G20 aprobă taxarea multinaționalelor

Șefii de stat și de guvern ai țărilor G20 au aprobat sâmbătă, 30 octombrie, la summit-ul de la Roma, acordul istoric privind o reformă a fiscalității internaționale, care urmărește să pună capăt paradisurilor fiscale prin instituirea unui impozit global minim de 15% pe profiturile multinaționalelor. 

Unda verde va fi oficializată duminică în declaraţia finală a Summitului G20.

„Astăzi, toți șefii de stat G20 au aprobat un acord istoric privind noile reguli fiscale internaționale, inclusiv un impozit minim global”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Giganții digitali, în cătare

Acest acord a fost încheiat la începutul lunii octombrie, sub egida OCDE, (Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare) de 136 de țări, care reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial. Reforma ar trebui să permită acestor țări să economisească în jur de 150 de miliarde de dolari venituri suplimentare pe an datorită acestui impozit minim.

O parte a acordului este realocarea unei părți din impozitul pe profit plătit de multinaționale către țările în care își desfășoară afaceri. În linia de miră, companiile care realizează peste 20 de miliarde de euro cifră de afaceri la nivel mondial și a căror profitabilitate depășește 10%, scrie 20 Minutes.

Obiectivul reformei: să împiedice multinaționalele și în special GAFA (acronim care desemnează giganții Google, Amazon, Facebook și Apple), care au beneficiat enorm de pe urma pandemiei Covid-19 și a izolărilor, să plătească impozite derizorii în ceea ce privesc veniturile lor.

Franța dorește să profite de președinția sa rotativă a Consiliului European din ianuarie 2022 pentru ca impozitul minim să fie adoptat printr-o directivă europeană, care necesită unanimitate.

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui acuzați de plagiat. Au adoptat măsuri pentru care Dragneeea a fost atacat grosolan și făcut antieuropean. Măsurile stabilite de Guvernul PSD, care cu o grabă suspectă au fost anulate de Guwernul meu, nu vizau tocmai o astfel de abordare a taxării multinaționalelor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger