AcasăȘTIRI EXTERNELibertate și prioritate doar pentru vaccinați

Libertate și prioritate doar pentru vaccinați

Înainte să apară „certificatul verde” („pașaportul Covid) la nivelul întregii Uniuni Europene, Parlamentul German a votat un decret care permite revenirea la „normalitate”. Dar nu pentru toți nemții, ci doar cei vaccinați se vor bucura de drepturile și libertățile cetățenești cândva garantate printr-o constituție ce azi este cu desăvârșire ignorată.

Decizia partidului Angelei Merkel a provocat deja numeroase tensiuni în landurile conservatoare, acolo unde au apărut o serie de situații cel puțin delicate. Acum, în Germania, scrie Liberation, oricine s-a vaccinat împotriva Covid-19 poate merge la un salon de coafură-frizerie fără a mai fi nevoie să se testeze, revine dintr-un concediu și nu intră în carantină, merge oriunde vrea, chiar și în orașele cu stare de alertă, face cumpărături în magazine „non-esențiale” fără să mai poarte mască de protecție și își invită prietenii la cină ori de câte ori dorește, indiferent de numărul lor.

Șapte milioane de nemți s-au vaccinat până acum și și-au recăpătat drepturile, bucurându-se de o „revenire la libertățile individuale”.

Bundestag a votat acum o săptămână un decret care permite persoanelor vaccinate inclusiv cu rapel, dar și celor vindecate de Covid-19 să se miște mai liber și să fie scutite de testarea rapidă acolo unde este necesar acest lucru. Pe de altă parte, purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie, precum și distanțarea fizică în spațiul public.

Această idee de a reda libertățile și drepturile cetățenești doar celor vaccinați a fost descrisă drept „tratament preferențial” de ministrul de Interne, Horst Seehofer. „Riscăm să divizăm societatea”, a răbufnit el. „Am considerat întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restaurate atunci când nu mai există nicio justificare pentru restricții”, i-a răspuns Christine Lambrecht, ministrul federal al Justiției, care apără alegerea Guvernului Merkel.

Demersul autorităților riscă, totuși, să creeze tensiuni și gelozie în societatea germană. Președintele Comitetului Consultativ de Etică (Deutscher Ethikrat) a salutat deciziile guvernului, dar se teme că decretul îi va diviza pe nemți. „Atâta timp cât accesul la imunizare nu este același pentru toți, există riscul de tensiuni, în special în rândul generațiilor tinere”, a avertizat Alena Michaela Buyx.

În ciuda unei accelerări a programului de vaccinare, încă sunt cozi lungi formate la centrele de programare. Iar pe măsură ce se apropie vara, va fi greu de acceptat că pensionarii pot merge la plajă, în timp ce tinerii vor rămâne blocați în casele lor, așteptând programarea la vaccinare. Prin urmare, decretul Bundestagului poate reprezenta o problemă, mai ales în cartierele muncitorești din Germania, acolo unde rata incidenței este mult mai mare… și restricțiile, pe măsură!

„Dacă unii au dreptul să iasă și alții nu, riscăm să avem probleme”, avertizează Andreas Bovenschulte. Primarul Social-Democrat (SPD) din Bremen, unul dintre cele mai sărace orașe din Germania, este printre puținii lideri politici care au votat împotriva decretului din Camera superioară a Parlamentului. „Cum explicați oamenilor că unii pot avea grătare în parc toată noaptea, în timp ce alții nu trebuie să-și părăsească casele? Este posibil ca scene de rebeliune să aibă loc și în Germania, așa cum am văzut în Olanda și Belgia”, insistă și sociologul Dieter Rucht, profesor emerit al Universității din Berlin.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
778 afisari

3 COMENTARII

  1. cezăricăăă ești praf! ,,Discursul aut.riscă se genereze GELOZIE..”??? Plus o alta informatie mincinoasa cum ca nemți ar purta mpști in aer liber!!! Am fost in Germania acu 10 zile NIMENI NU POARTA MĂȘTI IN AER LIBER,ci doar in spatii inchise,magazine, iar noaptea nu exista și n-au existat restrictii anticonstituționale ca în ROMÂNIA! Adica noaptea se circula normal fara restrictii și pot sa faca gratare sa se stringa mai multi-asta pe timpul noptii fara probl.

  2. A ha ha, celebra si retardata de noua Deutschland, bai, voi nu a-ti auzit de expresia Covid Macht Frei ? 🙂 Bai, ia sa inceapa Balciul Desertaciunilor !! 🙂 Angie, tu tampita comunista, fa-te ca ii invrajbesti !! 🙂 Ha ha ha 🙂 COVID Macht Frei !! Halt die virus, halt die virus 🙂 Ha ha ha 🙂 Va da scroafa aia batrana libertate, nemtalailor, de o sa va iasa pe nas, neam de idioti utili !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger