AcasăȘTIRI EXTERNE„Libertate în văl islamic”. O campanie a Consiliului Europei, retrasă după furia...

„Libertate în văl islamic”. O campanie a Consiliului Europei, retrasă după furia Franței

A fost nevoie de doar câteva ore pentru ca întreaga clasă politică din Franța, de la extrema dreaptă până la guvern, să critice această campanie, care a fost difuzată online, și să obțină retragerea acesteia.

Difuzată încă de joi, 28 octombrie, campania lansată de Programul pentru Incluziune și Luptă împotriva Discriminării al Consiliului Europei și cofinanțată de Uniunea Europeană  a trecut până acum neobservată.

„Islamul este inamicul libertăţii”

Această campanie a prezentat portrete ale mai multor tinere cu fața acoperită doar pe jumătate de un văl slamic. Un mesaj în limba engleză spunea în special: „Beauty is in diversity as freedom is in hijab”.

La început relativ neobservată, campania a ajuns să declanșeze o dezbatere aprinsă, de la extrema dreaptă până la guvern. „Islamul este inamicul libertăţii. Această campanie este inamicul adevărului”, a scris pe Twitter polemistul Eric Zemmour, probabil candidat la preşedinţie, denunţând un „jihad publicitar”.

„Această comunicare europeană în favoarea vălului islamist este scandaloasă și indecentă în timp ce milioane de femei luptă cu curaj împotriva acestei înrobiri”, a lansat, la rândul ei, Marine Le Pen, candidata Rassemblement national.

„Un simbol al supunerii”

În partidul Les Républicains (LR), campania a generat reacții puternice. Candidatul la președinție Valérie Pécresse, de asemenea, președinte al regiunii Ile-de-France, și-a exprimat pe Twitter „stupoarea”, estimând că vălul nu este „un simbol al libertății, ci al supunerii”.

Concurentul la nominalizarea partidului pentru alegerile prezidențiale din 2022, Eric Ciotti, a denunțat o „promovare a vălului Islamic și o „negare a rădăcinilor noastre iudeo-creștine”. Liderul senatorilor LR, Bruno Retaileau, consideră că Consiliul Europei promovează „supunere deschisă la moravurile islamiste”.

„Șocant, uluitor și periculos”

Campania a stârnit o reacție și din partea stângii, fostul ministru al Drepturilor Femeii, senatorul socialist Laurence Rossignol, considerând că „a spune că libertatea este în hijab” înseamnă „a-l promova”.

Fostul premier socialist Manuel Valls a considerat că este „șocant, uluitor și periculos”.

În cadrul guvernului, secretarul de stat responsabil pentru Tineret, Sarah El Haïry, a spus că Franța „și-a exprimat dezaprobarea extrem de puternică, de unde și retragerea acestei campanii, începând de marți”.

„Aceste tweet-uri au fost retrase și ne vom gândi la o prezentare mai bună a acestui proiect”, a confirmat într-un comunicat transmis AFP Consiliul Europei, o organizație paneuropeană cu sediul la Strasbourg, scrie France 24.

Ele „făceau parte dintr-un proiect comun” al Consiliului și al Uniunii Europene „împotriva discriminării, al cărui obiectiv era conștientizarea necesității de a respecta diversitatea și incluziunea și de a combate toate tipurile de discurs instigator la ură”, a justificat Consiliul.

Tweeturile „reflectau declarațiile făcute individual de participanții la unul dintre atelierele proiectului și nu reprezintă poziția Consiliului Europei sau a secretarului său general”, Marija Pejcinovic Buric, a mai asigurat organizația.

author avatar
Tudor Borcea
359 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri