AcasăȘTIRI EXTERNELiber la înarmare. Putin scoate oficial Rusia din Tratatul privind Forţele Armate...

Liber la înarmare. Putin scoate oficial Rusia din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa

vladimir putin

Rusia a ieșit oficial din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa. Vladimir Putin nu mai aplica de ani buni tratatul.

Proiectul care denunţă participarea Rusiei la acest tratat a fost trimis preşedintelui Vladimir Putin pentru promulgare, iar pe 29 mai a devenit lege, fiind publicat pe portalul oficial.

Rusia iese din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa

Aplicarea Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) fusese deja suspendată de Rusia în anul 2007. Tratatul a fost semnat la începutul anilor ’90 cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece – NATO şi Pactul de la Varşovia – să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, desemnat de Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din tratatul CFE, a spus în faţa Dumei de Stat că „va fi nevoie de circa şase luni pentru ieşirea completă a Rusiei din acest tratat”, care „în condiţiile actuale a devenit total un vestigiu al trecutului”. „Vom transmite în mod public ţărilor NATO şi comunităţii internaţionale că tocmai Occidentul, prin acţiunile sale distructive, a făcut în aşa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă”, a justificat oficialul rus.

Tratatul impunea o limită asupra forțelor armate convenționale din Europa

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale. Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

author avatar
Andreea Vlad
303 afisari

9 COMENTARII

  1. Anonim Putin este un criminal de cea mai joasa speta. Ukraina va avea distrusa infrastructura, vor fi distruse scoli, blocuri de locuinte, gradinite, spitale si tot ce se mai poate distruge in ura animalica a rusilor. Insa cu sprijinul tarilor occidentale si al SUA , Ukraina va renaste precum pasarea Phenix. Rusia va avea pierderi econimice si in oameni imense dar cel mai grav pt rusi este ca toata lumea v-a nutri o ura si o scarba nemasurata pt ceea ce va reprezinta guvernul rus, fata de presedintele Rusiei, cine va fi acela si in general fata de tot ce este rusesc, pt 1000 de ani. Nimic nu va sterge in istoria omenirii nenorocirile aduse de criminalii rusi in veci de veci. Blestemati sa fie de-a purruri. Dumnezeul lor ortodox sa-i pedeapsesca cu cele mai mari nenorociri.

    • Un student din Ukraina mi-a spus prin 2002 ca daca pe vremea URSS se mai facea cite ceva la vremea respectiva toata lumea fura…. Pasarea Phenis aia e SUA. Ukraina va renaste asa cum a renascut si Cecenia , impreuna cu Rusia Mare.

  2. Hai,ba,mars la tine acasa si nu mai trai pe spinarea noastra.Putin criminal?Dar nazistii tai care ingrozeau pana si pe Himmler erau probabil niste ingeri.Nu ti-e rusine?

  3. AltAnonim, ești zdreamța de la cia în Botoșani? Dute, dute, dute draq în America. Înot. Și pe drum sa dai de-un rechin. M.U.E. !

  4. Rusii, daca vor sa supravietuiasca trebuie sa manince iarba si sa faca arme. Din fericire petru ei au de toate : minti luminate cu duiumul (In Rusia sare talentu’ din Pamint) si resurse materiale nelimitate. Si mai e ceva: spre deosebire de Romani, Rusii isi iubesc cu adevarat Tara.

    Pentru Procuratura si Magistratura: Un cintenc foarte frumos pentru dumneavoastra Ştefan Vodă al Moldovei
    Fost-a pe la noi prin munţi,
    Şi-a găsit în codrii noştri
    Şoimi viteji, războinici mulţi.

    Tot aşa tu, Căpitane,
    Urcă pe-ale Putnei văi
    Şi-ţi vom da batalioane
    De legionari flăcăi.

    Ştim că tu, de multă vreme,
    Aprig lupţi, ca un erou,
    Să scapi ţara care geme,
    Şi să-i dai un suflet nou.

    Să ne scapi pe noi, ţăranii,
    Care suferim din greu,
    Căci tâlharii şi j1d4n11
    Ne tot sug mereu, mereu.

    Tu, Codreanu, eşti nădejdea
    Ce ne-a dat-o Cel de cer,
    Tu ne spulberi deznădejdea,
    Tu şi Garda ta de Fier.

    Ia, cum ştii, în mână, cnutul
    Şi românii nu mai pier,
    Căci vom sta mereu sub scutul
    Mândrei noastre Gărzi de Fier.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger