AcasăȘTIRI EXTERNELiban. Cel puțin 20 de morți după explozia unui camion-cisternă. Armata, la...

Liban. Cel puțin 20 de morți după explozia unui camion-cisternă. Armata, la benzinării

Liban. Cel puțin 20 de morți după explozia unui camion-cisternă. Armata, la benzinării

Cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 15 august, în urma exploziei unui camion cisternă în Liban, unde armata a fost trimisă la stațiile de benzină și unde un spital mare se teme de un „dezastru iminent” din cauza lipsei de combustibil.

Autoritățile nu au oferit detalii imediat despre originea acestei explozii care a avut loc în regiunea Akkar, în nordul țării, potrivit Crucii Roșii libaneze.

Explozia, comparată cu cea din Beirut

„Echipele noastre au evacuat 20 de cadavre și mai mult de 7 răniți de la locul exploziei la spitale din regiune”, a informat Cricea Roșie pe Twitter. Cel puțin șapte cadaver și zeci de persoane suferind de arsuri au fost transportate la un spital din Akkar, potrivit unui angajat al Crucii Roșii, Yaasin Metlej.

„Corpurile sunt atât de carbonizate încât nu le putem identifica”, a spus el. „Unii nu mai au față, alții nu mai au brațe”.

Spitalul în cauză a refuzat majoritatea răniților pentru că nu este echipat să trateze marii arși, a adăugat Metlej. Unii au fost duși la 25 km distanță la spitalul Al-Salam din Tripoli, singurul echipat în regiune pentru a face față victimelor arsurilor.

Fostul prim-ministru Saad Hariri a comparat explozia din Akkar cu cea care a devastat portul Beirut în urmă cu un an, ucigând peste 200 de oameni și distrugând zone întregi din capitală.

„Dacă această țară și-ar respecta oamenii, liderii ei ar demisiona, de la președinte până la ultima persoană responsabilă de această neglijență”, a adăugat el.

Penurie de combustibil în toată țara

Nu se știe dacă această nouă explozie este legată de agravarea penuriei de combustibil în Liban, care afectează aprovizionarea cu bunuri de bază.

Sâmbătă, guvernatorul Băncii Centrale, Riad Salamé, a refuzat să revină asupra unei decizii recente de ridicare a subvențiilor pentru combustibil, în ciuda furiei și a îngrijorărilor libanezilor, scrie Ouest-France.

Rezervere Băncii Centrale Libaneze s-au epuizat în timp ce lira libaneză a pierdut peste 90% din valoarea sa față de dolar, făcând costurile de import mai oneroase. Un dolar valorează la ora actuală pe piața neagră peste 20.000 de lire, rata oficială de schimb fiind menținută la 1.507 lire.

BDL a anunțat miercuri decizia sa de a acorda linii de credit numai la rata pieței negre pentru importul de combustibili, provocând furie și panică în țară și ridicând temerile unei alte creșteri a prețurilor și a penuriei, inclusiv a pâinii.

Benzinăriile, luate cu asalt

American University of Beirut Medical Centre (AUBMC), unul din principalele spitale private din țară, a avertizat sâmbătă despre „dezastru iminent”, spunând că a este obligat să înceteze operațiunile în 48 de ore dacă nu primește combustibil.

Sâmbătă, s-au format cozi interminabile în fața benzinăriilor, în timp ce camioanele de livrare a combustibilului au fost asaltate de cetățenii furioși, a informat presa locală.

Unele benzinării au închis pentru a menține stocul de combustibil în așteptarea unor creșteri suplimentare ale prețurilor. Potrivit corespondenților AFP, soldații desfășurați în masă la benzinării, au impus deschiderea mai multor dintre acestea la nord de Beirut și în alte părți.

 

author avatar
Tudor Borcea