AcasăȘTIRI EXTERNELetonia se implică în războiul din Ucraina! Votul Parlamentului care poate activa...

Letonia se implică în războiul din Ucraina! Votul Parlamentului care poate activa Articolul 5 din NATO

Letonia intră în război! Votul Parlamentului care poate activa Articolul 5 din NATO

Parlamentul Letoniei a votat luni, 28 februarie, în unanimitate, pentru a permite cetățenilor țării să lupte în Ucraina dacă doresc, a anunțat instituția într-un comunicat.

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere voluntari pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.

Pe linia NATO și UE

Anterior anunțului Letoniei, stat membru UE și NATO, Bruxelles a anunțat duminică că va finanța livrarea de arme către Ucraina în fața invaziei ruse, o premieră pentru blocul comunitar.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și alte echipamente într-o țară afectată de război. Acesta este un punct de cotitură istoric”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Decizia Parlamentului leton riscă să crească tensiunile dintre NATO și Rusia, mai ales să creeze un precedent și, posibil, o reinterpretare a angajamentelor.

Ce spune Articolul 5, cheia apărării aliate

Articolul 5 al NATO pvede că părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în SUA, va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate prin „efectuarea imediată, individuală sau de comun acord cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea și meninerea securității zonei nord-atlantice”.

author avatar
Tudor Borcea
1.976 afisari

3 COMENTARII

  1. si uite asa i se da apa la mora ,LUI PUTIN ,sa acuze ca e atacat de NATO SI TREBUIe SA FOLOSEASCA BOMBA ATOMICA ,sper sa gresesc sa nu o foloseasca

  2. Si ce treaba are Art 5 cu o hoata , una Ursula van der Pfizer? Ce tara din NATO este atacata?

  3. Eu cred ca ce vedem acum e un scenariu foarte bine pregatit dinainte.Cand l-au dat jos pe Trump in 2021 exact asta a fost motivul-coruptia din Ucraina cu democratii.Grupul de la Davos e in spatele la ce vedem acum cu blocajele bancare generalizate,au nevoie de un pretext ca sa justifice falimentul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger