AcasăȘTIRI EXTERNE„Leii Africii”, goniți de turismul de lux. Săgeți și sulițe împotriva gloanțelor...

„Leii Africii”, goniți de turismul de lux. Săgeți și sulițe împotriva gloanțelor poliției – VIDEO

„Leii Africii”, goniți de turismul de lux. Săgeți și sulițe împotriva gloanțelor poliției - VIDEO

Poporul masai din Tanzania este evacuat de pe pământurile lui în numele protecției faunei sălbatice și al turismului de lux. Potrivit experților ONU, aproximativ 150.000 de persoane riscă să fie strămutate „fără consimțământul lor liber, prealabil și în cunoștință de cauză”.

Este o nouă etapă în lupta care se desfășoară de ani de zile între masai și guvernul tanzanian, în numele protecției naturii. Joi, 16 iunie, aproximativ 20 de familii masai au părăsit Rezervația naturală Ngorongoro.

„Expulzare” de pe pământurile ancestrale

Un program descris de autorități drept „relocare voluntară”, dar de activiștii pentru drepturile omului drept „expulzare”.

Acești păstori seminomazi trăiesc în craterul Ngorongoro, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din nordul Tanzaniei, din 1959. Dar creșterea exponențială a populației lor și a turmelor lor îi pune în concurență directă cu animalele sălbatice, potrivit autorităților.

Numărul de masai care trăiesc în Ngorongoro a crescut de la 8.000 în 1959 la peste 100.000 în prezent, în timp ce populația lor de animale a crescut și mai repede, de la aproximativ 260.000 în 2017 la peste un milion în prezent. Masaii, pe de altă parte, acuză autoritățile că vor să îi evacueze din habitatele lor istorice și să le transforme în zone private de safari.

Săgeți contra muniție reală

Aceste tensiuni au culminat în Loliondo, o zonă din apropierea parcului Serengeti, la 125 km nord de Ngorongoro. Au avut loc ciocniri între poliție și comunitatea locală, care a protestat împotriva instalării de „balize” care separă zonele umane de cele sălbatice. Sute de forțe de securitate au fost desfășurate începând cu 7 iunie pentru a plasa indicatoarele, în timp ce 11 reprezentanți masai de pe terenul disputat au fost arestați preventiv, scrie Le Monde.

În noaptea de 9 spre 10 iunie, masaii s-au adunat la adăpostul întunericului pentru a îndepărta balizele și au rămas să păzească locul. Când s-a ivit zorii , forțele de securitate s-au întors și au început să îi stropească cu gaze lacrimogene. Apoi, poliția a început să tragă cu muniție reală, iar masaii au ripostat cu săgeți. Până la ora 8, zece persoane fuseseră împușcate în rândurile masailor. Până la sfârșitul zilei, aproximativ 30 de persoane au fost rănite și două au murit, un masai și un ofițer de poliție.

20 de locuitori din Loliondo au fost acuzați de crimă, după cum se arată într-o declarație a Coaliției Tanzaniene a Apărătorilor Drepturilor Omului. Potrivit avocaților lor, aceștia au fost torturați în timpul detenției. Se așteaptă ca acest caz să fie judecat la sfârșitul acestei luni.

Într-o declarație emisă la 15 iunie, nouă experți independenți desemnați de ONU au denunțat planul autorităților tanzaniene de a transforma 1.500 km2 din cei 4.000 km2 ai zonei controlate din Loliondo într-o zonă de safari, de vânătoare de trofee și de conservare.

Potrivit acestora, decizia a fost anunțată de către comisarul regional Arusha după o ședință cu ușile închise și fără a se consulta cu reprezentanții masaii. Cu toate acestea, acest „sanctuar” ar duce la evacuarea celor 70.000 de locuitori din patru sate, Ololosokwan, Oloirien, Kirtalo și Arash.

Interesul companiilor din Emirate

Amnesty International a descris operațiunea ca fiind o „evacuare forțată ilegală”, „șocantă atât prin amploare, cât și prin brutalitate”.

Viața sălbatică din Loliondo a fost mult timp obiectul de interes al unei companii bogate din Emiratele Arabe Unite, Otterlo Business Corporation (OBC). Încă din 2009, mii de familii au fost evacuate din zonă pentru a permite OBC să organizeze vânători private.

Compania este susținută la cele mai înalte niveluri ale guvernului tanzanian: unul dintre acționarii săi este nimeni altul decât Abdulrahman Kinana, secretarul general al celui mai mare partid din țară, Chama cha Mapinduzi (CCM), care se află la putere în Tanzania, de la independența sa în 1962.

author avatar
Tudor Borcea