AcasăȘTIRI EXTERNELegea securității naționale își producele efectele. Val de arestări în Hong Kong

Legea securității naționale își producele efectele. Val de arestări în Hong Kong

hong-kong-arestariLegea securității naționale își producele efectele. Val de arestări în Hong Kong

Peste 50 de activişti pro-democraţie şi foşti parlamentari au fost arestaţi, miercuri, la Hong Kong pentru presupuse încălcări ale noii legi privind securitatea naţională în China.

Autoritățile îi acuză de un complot pentru „răsturnarea” guvernului. Printre cei arestați sub acuzația de „răzvrătire”, se află și un avocat american, John Clancey.

Avocatul John Clancey este primul american arestat conform legii securității naționale

„Au fost arestaţi sub bănuiala de subminare”, a relatat cotidianul South China Morning Post, citând o sursă din poliţie.

Arestări în masă în tabăra pro-democrație

Aproape 1.000 de ofițeri de poliție au efectuat raiduri în oraș, reținând 53 de persoane acuzate de organizare sau implicare în tabăra pan-democratică neoficială la alegerile din iulie 2020 la care au participat 610.000 de alegători, care au votat pentru tabăra pro-democratică.

Este vorba despre cea mai amplă arestare în masă făcută în conformitate cu noua lege privind securitatea naţională, lege adoptată de Beijing în Hong Kong.

Oficialii au declarat că planul „Democrat Camp 35+ Primary Election” a fost de a obţine o majoritate de cel puţin 35 de locuri în alegerile (ce urmau să aibă loc în septembrie 2020), ceea ce le-ar fi oferit mai multă putere pentru a se opune prin veto legislaţiei promovate de Beijing.

În iulie 2020 Opoziția din China a organizat alegeri primare în care au votat 610000 de persoane

„Planul „35-plus” și „schema de distrugere reciprocă în 10 pași” implică un complot vicios care urmărește să submineze îndeplinirea atribuțiilor și funcțiilor guvernamentale și să paralizeze [guvernul] într-un mod organizat, planificat, nesăbuit și intenționat, spus ministrul securității.

„Operațiunea Departamentului de Securitate Națională al poliției a vizat astăzi doar jucătorii activi care sunt suspectați de organizarea, planificarea, comiterea sau participarea la subversiune”, a declarat secretarul pentru securitate, John Lee Ka-chiu.

Au fost arestați de asemenea foști parlamentari, precum James To, Andrew Wan și Lam Cheuk Ting, dar și militanți mai tineri, cum ar fi Gwyneth Ho, o fostă jurnalistă de 30 de ani sau Tiffany Yuen, de 27 ani, fost consilier districtual.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul „O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

author avatar
Andreea Vlad
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger