AcasăȘTIRI EXTERNECum a jignit-o Jackie Kennedy pe Regina Elisabeta a II-a. Ce s-a...

Cum a jignit-o Jackie Kennedy pe Regina Elisabeta a II-a. Ce s-a întâmplat, de fapt, la întâlnirea lor istorică din 1961

reginaLegătura neștiută dintre Casa Regală britanică și familia Kennnedy. Ce s-a întâmplat, de fapt, după întâlnirea lor istorică din 1961

Regina Elisabeta a II-a a lăsat în urmă o moștenire de durată după domnia ei de 70 de ani, inclusiv o legătură specială între Casa Windsor și familia Kennedy care continuă până în prezent.

Americanii s-au alăturat britanicilor și au ținut și ei doliu pentru cel mai longeviv monarh din lume, care a murit „pașnic” alături de familia ei la Castelul Balmoral din Scoția, joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Jackie Kennedy a criticat regina și Palatul Buckingham

După ce a preluat tronul în februarie 1952, Regina Elisabeta a II-a avea aproape un deceniu în domnie când i-a găzduit pe președintele John F. Kennedy și pe soția acestuia, Prima Doamnă Jacqueline Kennedy, la Palatul Buckingham, în iunie 1961.

Întâlnirea a avut loc la doar patru luni după instalarea sa la Casa Albă și au existat de mult timp zvonuri despre fricțiuni între Regina Elisabeta și Jackie, inclusiv presupuse tensiuni asupra listei de invitați înainte de întâlnire, transmite Daily Mail.

În mod tradițional, divorțații nu erau invitați la cine de stat, dar Jackie a cerut ca sora ei, Prințesa Lee Radziwill, și al doilea soț, prințul Stanislaw Radziwill, de două ori divorțat, să fie prezenți. După cină, se spune că regina a dus-o pe Jackie într-un tur al palatului pentru a vedea o parte din operele de artă.

Cecil Beaton a scris mai târziu în jurnalul său că Jackie a fost dezamăgită de designul interior al Palatului Buckingham, precum și de stilul demodat al reginei Elisabeta, potrivit The Telegraph.

Jackie, care a făcut senzaţie în timpul turneului european din 1961 alături de soţul ei, a purtat o rochie cu o tăietură şic, din mătase, în timp ce Elisabeta a ales o ţinută cu o linie ceva mai demodată, din tul, în formă de A.

Jackie Kennedy Onassis și regina Elisabeta a II-a au legat o prietenie frumoasă

La nouă luni după cina de la Palatul Buckingham, Jackie a avut o întâlnire individuală, mai casual, cu Regina Elisabeta. Ea își vizita sora la Londra când regina a invitat-o ​​la prânz pe 28 martie 1962, potrivit Vanity Fair. Jackie a fost mult mai puțin vocală în timpul acestei vizite.

Președintele Kennedy nu a avut niciodată ocazia să se întâlnească a doua oară cu regina. A fost asasinat la Dallas, Texas, la 22 noiembrie 1963. Suverana a plâns moartea sa, trăgând clopotul pentru regretatul președinte la Westminster Abbey, după asasinarea sa.

Regina Elisabeta era însărcinată în câteva luni cu Prințul Edward în acel moment și nu a participat la funeraliile lui JFK. Cu toate acestea, soțul ei, Prințul Philip, a zburat la Washington pentru a reprezenta familia regală britanică.

Potrivit cărții lui William Manchester, „Moartea unui președinte”, ducele de Edinburgh a legat o prietenie frumoasă cu fiul regretatului președinte, John F. Kennedy Jr., care împlinea trei ani în ziua înmormântării tatălui său.

Vanity Fair relatează, de asemenea, că la doi ani după asasinarea lui John F. Kennedy din 1963, regina Elisabeta a II-a a creat un memorial pentru JFK după asasinarea sa, pe care l-a dezvăluit în prezența lui Jacqueline Kennedy și a copiilor săi. Kennedy Memorial Trust, care a fost înființat pentru a supraveghea memorialul, acordă, de asemenea, burse pentru absolvenții britanici care participă fie la Universitatea Harvard, fie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Familiile Windsor și Kennedy, legături speciale de decenii

Legătura reginei Elisabeta cu JFK și Jackie a fost una dintre numeroasele legături dintre cele două familii celebre.

Casa Windsor are o relație de decenii cu familia Kennedy, care datează de când Joe Kennedy Sr. a servit ca ambasador al SUA în Marea Britanie între 1938 și 1940 – la începutul domniei regelui George al VI-lea. În anii de după asasinarea președintelui Kennedy în 1963, familia regală a continuat să aducă un omagiu moștenirii sale.

author avatar
Andreea Vlad