AcasăȘTIRI EXTERNELecțiile istoriei: creșterea NATO și izolarea Rusiei

Lecțiile istoriei: creșterea NATO și izolarea Rusiei

În ultimii 30 de ani, Rusia a devenit din ce în ce mai izolată de restul Europei, iar hărțile continentului ilustrează cât de drastică a fost această schimbare.

Finlanda și Suedia și-au anunțat săptămâna aceasta intenția de a se alătura NATO, punând capăt unei istorii de neutralitate militară de zeci de ani pentru ambele țări. Planurile lor au apărut după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie – se presupune că pentru a o împiedica să adere la alianță.

Rusia a atacat prima dată Ucraina în 2014, după ce o revoltă civilă a alungat din țară un lider pro-rus. Ulterior, Ucraina a solicitat pregătire militară și asistență din partea țărilor occidentale, dar nu fusese admisă în NATO.

Țările din NATO sunt obligate prin tratat să se apere reciproc. Ca și Ucraina, Finlanda are o graniță lungă cu Rusia.

Europa în 1990

În 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului, Uniunea Sovietică, dominată de Rusia, includea Ucraina, statele baltice și alte câteva țări acum independente. Pactul de la Varșovia, o alianță dominată tot de Rusia, includea șase țări satelit care, de asemenea,  sunt în prezent toate independente.

Europa în 2022

În ultimii 32 de ani, Germania s-a reunificat și toate țările fostului Pact de la Varșovia au aderat la NATO. Trei state care au făcut parte din Uniunea Sovietică – Estonia, Letonia și Lituania – au aderat, la rândul lor, la NATO.

Deși Suedia și Finlanda doresc să se alăture vecinilor lor nordici în NATO, admiterea ar putea dura mai multe luni sau ar putea fi blocată complet.Turcia, membră NATO din 1952, se opune admiterii celor două țări, numindu-le „case de oaspeți pentru organizațiile teroriste”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
431 afisari

9 COMENTARII

  1. Rusii au aplicat sa intre in Nato in anii ’90 dar au fost refuzati. Daca toti sant in Nato atunci cu cine sa mai faci razboaie? Nu mai poti spala bani si manevra interese politice asa ca tebuie cineva sa ramana afara din Nato

  2. Situatia e de-a dreptul grava,iar cele doua tari sunt clar nevoite sa ceara protectie.Asa la prima vedere toti comenteaza ca „NATO e mai puternic ca Rusia”; Planeta are vreo 7 miliarde de oameni si Rusia are si ea niste aliati traditionali,cel mai important fiind China.
    Concluzia-cel mai logic ar fi sa se negocieze o pace URGENT pana cand apar cine stie ce surprize.Nu are niciun fel de sens sa mai continue asemenea conflict.

  3. NATO un putregai expirat cu propaganda drogatilor de peste Atlantic care baga cu japca pe cine vrea si cine nu vrea in aceasta hasna NATO ,ca sa le vinda toate gunoaiele de armamet expirat ,Victorie pentru Rusia

  4. Nu Otan izoleaza Rusia ci Rusia se autoizoleaza, precum au taiat gazul si lumina Finlandei. Lasa Finlanda sa taie lumina si gazul…

  5. Nu Otan ucide ucraineni. Ci Rusia. Nu Otan invadeaza Crimeea ci Rusia. Nu Otan ameninta energetic Ue ci Rusia, etc. Nu Otan condamna Africa la inanitie prin suprimare portuara ci Rusia.
    Otan nu izoleaza. A izola nu inseamna a primi noi si noi membrii probabil in viitor dupa Finlandia si Suedia alte state noi ca Georgia, Azerbaigian, Armenia Australia sau Japonia vor adera la Otan.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger