AcasăȘTIRI EXTERNELecția curentului „pro-Ucraina”. Zelenski, trambulină-gratis pentru politicienii occidentali. Kievul, aburit cu „ajutorul”...

Lecția curentului „pro-Ucraina”. Zelenski, trambulină-gratis pentru politicienii occidentali. Kievul, aburit cu „ajutorul” cu arme

Lecția curentului „pro-Ucraina”. Zelenski, trambulină-gratis pentru politicienii occidentali. Kievul, aburit cu „ajutorul” cu arme / Foto: Facebook

În timp ce Ucraina menține dușmănia lumii fixată cu încăpățânare asupra Rusiei, în ciuda consecințelor economice ale războiului, unul dintre cei mai fideli aliați autodeclarați ai săi, Spania, rupe rândurile pe furiș, nereușind să livreze arme Kievului, așa cum a promis.

Spania, un avanpost de altfel delăsător al NATO, aflat la un continent distanță de frontul de luptă, pare să fi stăpânit arta diplomației de a promite cu generozitate și de a livra cu zgârcenie.

Guernica nu e Kiev

Un cotidian spaniol de referință, El Mundo, a calificat recent drept „fraudă” bunăvoința declarată a guvernului condus de socialiștii premierului Pedro Sanchez, o acuzație rar întâlnită în cazul celui de-al doilea ziar spaniol ca mărime.

La începutul lunii aprilie, Volodimir Zelenski a reușit să atragă simpatia Madridului cu un discurs în fața Cortes Generales (Congresul spaniol), în care a făcut o paralelă între invazia în curs a Rusiei și bombardarea nazistă din 1937 a orașului Guernica la cererea naționaliștilor lui Franco, imortalizată într-un tablou de Pablo Picasso.

Această paralelă, deși de o acuratețe istorică îndoielnică, a fost probabil calibrată pentru a fi pe placul aliaților de coaliție de stânga dură ai lui Sanchez, care susțin dezescaladarea militară în căutarea unei păci negociate.

Când am zis că dăm, am zis!

În timpul unei vizite la Kiev, mai târziu în acea lună, Sánchez s-a angajat să ajute Ucraina. Peste patru luni mai târziu, tot ceea ce Zelenski are de arătat pentru presupusa generozitate a primului ministru sunt câteva piese de artilerie ușoară, de apărare, o singură ambulanță blindată și doar 200 de tone de armament antitanc – nimic mai mult, scrie Newsweek.

Armata ucraineană este într-o stare de consternare, relatează El Mundo. La sfârșitul lunii aprilie, când Spania a transportat 40 de tancuri pe mare, via Polonia, comandanții beneficiari au crezut că au în fața ochilor donația promisă a Spaniei. Dar nu a fost așa.

În iunie, Spania era cât pe ce să devină primul aliat al Ucrainei care să promită tancuri de fabricație occidentală pentru a se confrunta cu tancurile rusești, atunci când a anunțat că intenționează să trimită 40 de tancuri Leopard 2A4 pe frontul de luptă, promițând chiar că îi va instrui pe ucraineni cum să le folosească. Deși s-a spus că tancurile erau în stare bună, transportul trebuia să fie semnat de producătorul lor, Germania. Deși cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut că era puțin entuziasmat de această idee, câteva zile mai târziu s-a raportat că Spania nici măcar nu a făcut cererea necesară.

Angajamentul său a scăzut la doar 10 tancuri. Două luni mai târziu, ministrul spaniol al Apărării a retras complet oferta de pe masă. Starea deplorabilă a tancurilor, a susținut ea, ar fi pus în pericol forțele ucrainene.

„Portugalia, mai mică, e mai generoasă”

Ucrainenii par să își piardă încrederea în Spania ca urmare a acestui fapt. Recent trecută, guvernul lui Zelenski a anunțat că așteaptă 20 de blindate M113. Pentru prima dată, promisiunea nu a mai fost întâmpinată cu obișnuita manifestare de recunoștință sinceră a Ucrainei. Se întâmplă că M113 sunt vehicule din anii 1970, din care Spania are aproximativ 1.000 și de care se așteaptă să se debaraseze în mare parte, conform unor surse interne. „Va apărea ceva și se vor retrage”, i-a comentat un oficial guvernamental consilierului prezidențial Oleksi Arestovici. Un altul a glumit că „până și Portugalia, care este mai mică, este mai generoasă”.

Unele rapoarte de presă au pus lipsa și lentoarea livrărilor din Spania pe seama obstrucțiilor din spatele scenei din partea Podemos, care susține cauza Ucrainei, dar se opune livrărilor de armament greu pe termen nelimitat către front.

Lecția curentului „pro-Ucraina”

Ucrainenii sunt mai puțin naivi. Un oficial l-a acuzat pe Sanchez că a profitat de creșterea opiniei publice favorabile datorită promisiunilor de ajutor, în timp ce se eschivează de la costul real al acestora.

Aceasta este lecția pe care alte țări ar trebui să o tragă din modul zgârcit al Spaniei de a promite prea mult și de a livra prea puțin. Atunci când un război extern costisitor se combină cu o înclinare pro-Ucraina a opiniei publice, politicienii vor dovedi încă o dată că sunt făcuți din același material ca și oamenii de rând. Ei vor naviga pe valul de indignare publică față de agresiunea Rusiei, dar când va fi nevoie, s-ar putea să nu plătească efectiv costurile acțiunii.

author avatar
Tudor Borcea
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger